1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. LOOMINGULINE TEETÄHIS! Pianist Mihkel Poll esitles oma uue plaadi muusikat
LOOMINGULINE TEETÄHIS! Pianist Mihkel Poll esitles oma uue plaadi muusikat

LOOMINGULINE TEETÄHIS! Pianist Mihkel Poll esitles oma uue plaadi muusikat

Mihkel Poll
Mihkel Poll

Esmaspäeval esitles Eesti noorema põlvkonna tuntumaid pianiste Mihkel Poll oma uut sooloplaati, millel kõlab Gerorge Enescu, Béla Bartóki, Erkki-Sven Tüüri ja Tõnu Kõrvitsa looming.

„Sooloplaadi ilmumine on interpreedi jaoks ka tänapäevases helidest ning infost üleküllastunud maailmas jätkuvalt väga oluline ja märgiline sündmus, üks loominguline teetähis. Käeoleval plaadil kõlavate heliloojate George Enescu, Béla Bartóki, Erkki-Sven Tüüri ja Tõnu Kõrvitsa looming on mul juba mitu aastat repertuaaris olnud ning seeläbi väga omaseks saanud. Enescu ja Bartók on 20. sajandi maailmaklassikalisse kuuluvad heliloojad, Tüür ja Kõrvits käesoleval ajal üha enam tuntust koguvad autorid, kelle loomingut esitatakse pidevalt maailma erinevates kontserdisaalides. Loodan väga, et plaadil kõlav muusika võiks pakkuda avastamisrõõmu kuulajale, nii nagu ta on seda mulle kui interpreedile andnud,“ ütles pianist Mihkel Poll.

Mihkel Poll3

„Bartóki ja Tüüri loomingus on olulisel kohal selged karakterid ning eredad rütmikujundid, Enescule ja Kõrvitsale on omased hilisromantilised ning impressionistlikud kõlamaailmad,“ lisas Mihkel Poll.

Mihkel Polli heliplaat on pühendatud 20. ja 21. sajandi muusikale. Plaadil kõlab Mihkel Polli esituses nelja helilooja looming: Rumeenia helilooja George Enescu klaverisonaat , Ungari helilooja Béla Bartóki süit „Vabas õhus“, Eesti heliloojate Erkki-Sven Tüüri klaverisonaat ja klaveripalad ning Tõnu Kõrvitsa „Hümn nähtamatule tuulekandlele“. Viimane on loodud pühendusega Mihkel Pollile.

0812.15_2

„Pühendusega loo komponeerimine on eriline protsess, sest võtme loomiseks annab interpreedile mõtlemine. „Hümn nähtamatule tuulekandlele“ on Mihkli muusikatunnetusele ja tema olemusele mõeldes vaba ja spontaanne pala. See vabadus oli Mihkli plaadiesitluskontserdi ettekandes läinud eriti lopsakaks ja õitsele ning heliloojana on mul selle üle ainult suur rõõm,“ ütles helilooja Tõnu Kõrvits.

Mihkel Polli sooloplaat on peagi müügil Tallinna ja Tartu Kaubamajas ning plaadimüügikohtades üle Eesti, lisaks ilmub plaat Spotify ja iTunes’i striimikeskkondades. Soomes salvestatud sooloplaadi andis välja rahvusvaheline Poola plaadifirma DUX.

08.12.15_3

„Minu uue plaadi avaldamine sai teoks tänu mitmete heade inimeste kaasabile. Minu tänu kuulub heliloojatele Erkki-Sven Tüürile ja Tõnu Kõrvitsale, kelle muusika plaadil kõlab, helirežissööridele Enno ja Viive Mäemetsale, plaaditekstide autorile Kristel Pappelile ning fotograaf Kaupo Kikkasele. Eriliselt tänan Enn Kunilat ja Livikot, kes aitasid minu teise sooloplaadi väljaandmise teoks teha. Muidugi olen ääretult tänulik ka oma perekonna ja lähedaste toetuse eest,“ ütles Mihkel Poll.

Mihkel Poll on õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias professor Ivari Ilja ning Londoni mainekas Guildhall School of Music and Drama’s professor Ronan O’Hora käe all. Praegu jätkab Poll õpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorantuuris. Mihkel Poll on edukalt osalenud mitmetel vabariiklikel ja rahvusvahelistel konkurssidel. 2010. aastal võitis Poll Guildhalli kooli Wigmore Recital Prize’i, millega kaasnes 2012. aastal soolokontsert Londoni Wigmore Hallis. Mihkel Poll on 2004. aasta Eesti Kultuurkapitali aastapreemia ja 2013. aasta Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia laureaat. Mihkel Polli debüütplaat ilmus 2009. aastal.

08.12.15

VAATA PLAADIESITLUSKONTSERDI GALERIID!
Fotod: Meeli Küttim

Head Uudised GoodNews