1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PÕNEV! Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses
PÕNEV! Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses

PÕNEV! Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses

Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses3
Täiskontaktne keskaegne võitlus kaasajal

28. märtsil algusega 12.00 toimuvad Viljandi Lennukitehases Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegeses võitluses. Osa saab võtta töötubadest ja ajaloolistest mõõduvõtmistest.

„Elava Ajaloo päev Viljandis on meeleolukas ettevõtmine, millest osalejad saavad täiendada oma ajaloolisi ja pärandkultuurilisi teadmisi, ise aktiivselt ka kaasa lüües,“ ütles MTÜ Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit esindaja Raivo Ird. „Saab kuulata loengut, valmistada ise endale juhendaja abiga keskaegseid vöökotte või muid ajastule omaseid esemeid, proovida keskaegseid riideid ja relvi, samuti saab ise proovida erinevaid võitluskunste – tegevust jätkub igas vanuses ajaloohuvilisele.“

„Päeva naelaks on kell 13.00 algavad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses, mis on väga vaatemänguline sündmus,“ lisas Raivo Ird. „Meistrivõistluste tulemuste põhjal pannakse kokku tänavune rahvusmeeskond, kes sõidab Eestit esindama keskaegse võitluse maailmameistrivõistlustele ehk Rahvaste Lahingule (Battle of the Nations), mis toimub 7.–10. mail Prahas.“

Meistrivõistlustel võisteldakse kategooriates HMB Duell 1vs1 ja HMB Buhurt 5vs5. Suurturniirist võtavad osa võitlejad Eesti klubidest Karu Klubi (Narva), Soldknechte (Tallinn), Turm (Tartu) ja Valhalla (Tallinn). Oodata on ka külalisi Lätist, Leedust, Soomest ja Iisraelist. Ürituse korraldajateks on MTÜ Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit, MTÜ Ajarändurid ja Historical Medieval Battle International Association.

Programm

  • Alates 12.00 saab uudistada ja proovida keskaegset riietust, võitlusvarustust ja nendega pilti teha
  • 12.00 loeng „14. sajandi relvad, kaitsevarustus ja sõjapidamiskombed“ Mati Nuut
  • 13.00–17.00 meistrivõistlused
  • 13.00–15.00 töötoad, juhendaja käe all saab endale valmistada erinevaid keskaegseid vöökotte ja teisi keskaegseid esemeid, mis Elava Ajaloo sündmustel hädasti ära kuluvad
  • 14.00–16.00 võitlusmängud pehmikrelvadega
  • 13.00–16.00 muistsed jõumõõtmised igale huvilisele – rõngassärgiga kätekõverdused, mõõga hoidmine jms
  • 17.00 meistrivõistluste lõputseremoonia ja autasustamine
Jaan_Murumets
Jaan Murumets ehk Barbar, klubi Turm, Tartu.

Turniiril osalevad tippvõitlejad

Jaan Murumets on püsinud Eesti keskaegse võitluse turniiride peamiste võitjate hulgas juba neli aastat ning oli 2014. aasta suvel Horvaatias toimunud Rahvaste Lahingul Eesti esivõitlejaks duellide kategoorias.

Murumets juhib hetkel ka Keskaegse Võitluse Raudliiga reitingu edetabelit.

Rahvaste Lahingu Läti rahvusmeeskonna kapten Vladimir Maksimenko on vaieldamatult Baltimaade üks parimaid võitlejaid.

Vladimir_Maksimenko
Vladimir Maksimenko ehk Hartman, klubi Lübeck, Riia.

2014. aastal Narvas peetud Keskaegse Võitluse Raudliiga matšil alistas Maksimenko seni võitmatu Eesti mõõgavõitluslegendi Konstantin Aleksejevi ehk Diagriani.

Hetkel on Maksimenko Raudliiga edetabelis kolmandal kohal.

Michael Morgulis on maailmatasemel tippvõitleja ning Rahvaste Lahingu Iisraeli rahvusmeeskonna kapten. Morgulis võistleb Eestis esimest korda.

Ajalooline mõõgavõitlus kuulub Euroopa võitluskunstide hulka

Läänemaailma ajalooline mõõgavõitlus kuulub Euroopa võitluskunstide hulka (Historical European Martial Arts). Teistes keeltes nimetatakse ajaloolist mõõgavõitlust sageli ka ajalooliseks vehklemiseks (historical fencing, историческое фехтование). Viimase sajakonna aasta jooksul on Euroopa traditsioonilise mõõgavõitluskunsti pärand hääbunud pea olematuks. Alates 21. sajandi algusest on see aga taas leidnud uusi harrastajaid ning kogunud palju populaarsust seoses eksperimentaalarheoloogia ning ajaloo taaskehastamisega.

Euroopa ajaloolise mõõgavõitluse elav traditsioon ning järjepidevus on praktiliselt katkenud ning ka originaalne õppematerjal väga napp. Seepärast on tänapäeval tegemist pigem rekonstrueeritud kunstiga, mille vastavus ajaloolistele eeskujudele ei pruugi olla väga täpne. Samuti erinevad üksteisest oluliselt harrastajate eesmärgid ning harrastusviis.

Tänapäeval harrastatakse ajaloolist võitlust peamiselt kolmes vormis – ajaloo taaskehastamine, võitluskunstid ja sportlik mõõgavõitlus, lisaks võib mõningaid elemente leida ka lavavõitlusest. Need vormid on sageli omavahel osaliselt kattuvad ning nende piirid ebamäärased. Ajaloo taaskehastajate harrastatud mõõgavõitlus on oma olemuselt demonstratiivne ning selle peamiseks eesmärgiks on luua võimalikult ajastutruu üldpilt. Põhirõhk on asetatud kostüümide ja varustuse väga täpsele vastavusele arheoloogilisele materjalile, võitluselement polegi sealjuures alati kõige olulisem. Võitluskunsti harrastajate eesmärk seevastu on õppida relva reaalset kasutamist hüpoteetilises konfliktisituatsioonis, võimalusel täpselt nii nagu seda tehti vanasti. Muuhulgas õpitakse ka väga ohtlikke võtteid, mille otsene eesmärk on vastane tappa või teda vigastada, mistõttu jääb selline võitlus valdavalt mittekontaktseks ning saadud kogemus on pigem teoreetilist laadi.

Samavõrd kaugele kui eelnevad, jääb pärisvõitlusest ka ajaloolise mõõgavõitluse kaasaegne sportlik vorm oma rohkete piirangute ja reeglitega. Näiteks on sportvõitluse reeglite järgi tavaliselt keelatud igasugune relvaga torkamine, mis oleks pärisvõitluses ülitähtsal kohal. Just sellised reeglid võimaldavad aga harrastada üsna vabavormilist täiskontaktset võitlust, mille käigus saab võitleja oma võimeid täiel jõul ja kiirusel proovile panna, ilma et oleks karta tõsiseid vigastusi. Sportvõitluses kasutatavad terasrelvad on nüristatud ning võitlejad kannavad ajaloolist varustust imiteerivaid turvalisi kaitserüüsid. Võisteldakse tavaliselt löögitabamuste peale ja võitlus lõpetatakse kas raundiaja täitumisel või teatud punktisumma kogumisel ühe võistleja poolt. Osades formaatides (nt buhurt) võisteldakse ka vastase mahaviimise peale. Reeglid võivad erinevates kultuuriruumides kardinaalselt erineda – nii lubatud löögipiirkondade, kui ka kontaktsusastme poolest.

Ida-Euroopa traditsioonidel põhinevast täiskontaktsest keskaegsest võitlusest on kujunenud välja rahvusvaheline spordiala HMB (Historical Medieval Battle). HMB maailmameistrivõistlusteks on iga-aastane rahvusvaheline festival Rahvaste Lahing (Battle of the Nations).

Muinasvõitlus ehk viikingvõitlus

Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses
Muinasvõitlus 2010. aasta Mütofestil

Muinasvõitlus ehk viikingvõitlus on Euroopa ajalooliste võitluskunstide alaliik, mis püüab taaskehastada varasemaid (kuni 13. saj) Põhja-Euroopa võitlusstiile ja ajastukohast varustust. Terasest võistlusmõõgad on nüristatud ning võitlejad kannavad ajalooliseid turviseid imiteerivaid kaitserüüsid. Mõõga kõrval kasutatakse sageli ka kirvest, nuia või oda, kaitserelvaks on tavaliselt raudkuplaga ümarkilpi, mida hoitakse keskel asuvast pidemest. Olulisemateks muinasvõitluse üritusteks Eestis on kujunenud Mütofest, Kiruvere Muinaslaager ja Saula Viikingite Talvelaager. Alates aastast 2008. on eesti muinasvõitlejad osalenud ka iga-aastasel suurejoonelisel Wolini viikingifestivalil Poolas.

Viljandis toimuvad Esimesed avatud Eesti meistrivõistlused keskaegses võitluses2
Muinasvõitlejad 2013. aasta Wolini viikingifestivalil

Muinasturniiril võisteldakse löögitabamuste peale. Muinasvõitluse turniirivorm on Eestis harrastatava sportliku ajaloolise mõõgavõitluse kõige kergemakontaktilisemaks võistlusalaks. Kuna kasutatav kaitsevarustus põhineb vanemate ajastute eeskujudel ja on kergemat sorti, on vigastuste oht suur ning seetõttu on ka reeglite järgi keelatud erinevaid võitlustehnikaid rohkem kui näiteks täiskontaktses keskaegses võitluses. Kerge ja lihtne varustus on samas odavam ning oluliselt kättesaadavam kui hiliskeskaegne raudrüü, mistõttu on muinasvõitluse harrastajate hulk Eestis üsna suur. Muinasvõitluse traditsiooni populaarsust Eestis toetab suuresti ka rahvusromantiline käsitlus viikingiajast ning eestlaste muistsest vabadusvõitlusest.

Rohkem informatsiooni leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews