1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Ilves Aafrika tudengitele: oluline on riigi vaimne suurus
President Ilves Aafrika tudengitele: oluline on riigi vaimne suurus

President Ilves Aafrika tudengitele: oluline on riigi vaimne suurus

Foto: Edmond Mäll
Foto: Edmond Mäll

„Minu kui riigipea sõnum teile on: te olete Eestis teretulnud,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves, kõneldes Aafrika tudengite korraldatud Aafrika kultuuri nädala avakohtumisel.

President Ilves, kelle Aafrika tudengid võtsid vastu Eesti hümni lauldes, tõdes: see, et järjest enam noori erinevatest riikidest valib õpingukohaks Eesti ja meie kõrgkoolid, näitab Eestis saadava hariduse tugevust. Nii nagu Eesti noored, kes lähevad mujale õppima, hindavad ka teistest riikidest siinsetesse ülikoolidesse tulnud noored kogemust, mida maailma avardumine pakub.

Mida Eesti elust kaasa võtta ja oma ühiskondadesse tagasi viia, pöördus president Ilves välistudengite poole ning vastas: „Kasvõi Eesti e-edulugu, 21. sajandi liberaalse demokraatliku digiühiskonna nn pilootprojekt.“

Riigipea sõnul vajavad kõik riigid tarku inimesi ja uusi oskusi, eriti aga väiksemad nagu ka Eesti.

„21. sajandi maailmas ei näita riigi suurust vaid pindala ja rahvaarv, vaid avatus kaasaegsetele ideedele ja lahendustele. Just noored, haritud inimesed saavad neid edasi kanda,“ ütles president Ilves. „Riigi [geograafiline] suurus loeb vähem, olulisem on riigi vaimne suurus.“

Foto: Edmond Mäll
Foto: Edmond Mäll

Ta julgustas Eesti ülikoole vastu võtma senisest enam välistudengeid, sest mida rohkem me omavahel räägime ja saame – ka inimestena – rahvusvahelist kogemust, seda lihtsamalt kaovad umbusk ja eelarvamused.

„Jah, teil on siin ilmselt aeg-ajalt keeruline, ma tean. Jah, siin riigis kohtab ka rassismi. Sellest tuleb rääkida, mitte neid juhtumeid endale hoida. Ennast tuleb nähtavaks teha, Aafrika kultuuri nädal on just samm selles suunas,“ kinnitas president Ilves.

Foto: Edmond Mäll
Foto: Edmond Mäll

„Isetegemine ehk kodanikualgatus on mulle üks olulisemaid teemasid. Mul on hea meel, et Aafrika tudengid on juba oma seltsi loonud ja nüüd ise sellise ürituse korraldanud,“ ütles ta.

Aafrika tudengite seltsi korraldaval Aafrika kultuuri nädalal toimub seminar, näitus ja jalgpallimatš tudengite ja Riigikogu ja Tallinna linnavalitsuse liikmete vahel. Nädal on täis head muusikat, toitu ning tantsu. TTÜ-s õpib praegu 130 tudengit 13 Aafrika riigist.

 

Head Uudised GoodNews