1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Ilves Pennsylvania ülikoolis: elame NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku ja solidaarsuse varju all – oleme edukamad kui paljud omal ajal uskusid
President Ilves Pennsylvania ülikoolis: elame NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku ja solidaarsuse varju all – oleme edukamad kui paljud omal ajal uskusid

President Ilves Pennsylvania ülikoolis: elame NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku ja solidaarsuse varju all – oleme edukamad kui paljud omal ajal uskusid

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves oli eile peaesineja Pennsylvania Ülikoolis Balti õpingute konverentsil, mille korraldajad palusid ta kõnelema rahvusvaheliste arengute mõjust Läänemere piirkonna julgeolekule.

Eesti riigipea meenutas oma kõnes, et tänu õigetele ja kiiretele valikutele ning julgetele otsustajatele 1990ndatel aastatel oleme täna ühed turvalisemad, innovaatilisemad ja kasvavalt edukad Euroopa maad. Elame NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku ja solidaarsuse vihmavarju all ning meie riigid on edukamad kui paljud Läänes omal ajal uskusid – edastame ju mitmete näitajate poolest täna ka oma sõpru nn „vanas“ Euroopas, tõdes president Ilves.

Ta tsiteeris ühe Euroopa kõrge ametniku sõnu 1941. aastal: „Ma ei tunne, et Balti riikide iseseisvus on Euroopa jaoks vajalik“. Nüüd on vastupidi. „Täna näeme, et meie sõbrad on pööramas Läänemere piirkonnale kasvavat tähelepanu, samuti jagame ühist arvamust, et regiooni julgeolek vajab tugevdamist,“ ütles Eesti riigipea, lisades, et ka USA on astunud oma julgeolekupoliitilises mõtlemises edasi suure sammu, kasvatades märkimisväärselt rahalist panust Läänemerepiirkonna julgeoleku tugevdamiseks.

Peatudes Euroopa Liidus toimuval, nentis ta, et on mures teise maailmasõja järgsete institutsioonide tuleviku pärast. Paljude samaaegsete kriiside ajastul EL-is ja maailmas on meil kõigil kohustus pingutada veelgi enam, sõnas president Ilves. Tema sõnul vajame praegu juhte, nii valitsuses kui ka opositsioonis, kes juhivad ja julgevad otsustada. Kuid oma vastutus on ka valijatel, ka nemad peavad valimiskasti ääres mõistma oma hääle kaalu ja oma otsuse tagajärgi, lisas ta.

Pennsylvania Ülikooli Balti õpingute ühingu konverents on valdkondade vaheline teaduskonverents, mis keskendub Eesti, Leedu ja Läti ajaloo, majanduse, kultuuri, keele ning rahvusvaheliste suhete uurimisele. Balti õpingute ühing asutati 1968. aastal, selle üleilmne liikmeskond hõlmab teiste seas teadlasi ka Jaapanist, Põhja-Ameerikast, Austraaliast, Venemaalt ja Saksamaalt.

Head Uudised GoodNews