1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pühapäeval on üleilmne punktkirjapäev
Pühapäeval on üleilmne punktkirjapäev

Pühapäeval on üleilmne punktkirjapäev

Pühapäeval on üleilmne punktkirjapäevÜle maailma tähistatakse pühapäeval punktkirjapäeva, mis on ühtlasi selle pimedate kirja välja töötanud prantslase Louis Braille sünniaastapäev.

4. jaanuaril 1809 sündis prantslane Louis Braille, kes töötas välja rahvusvahelise pimedate punktkirja, teatas reedel Eesti Pimedate Raamatukogu. Braille sünniaastapäevadel märgitakse ülemaailmset punktkirjapäeva.

Punktkiri ehk Braille kiri on reljeefsetest punktikombinatsioonidest koosnev sõrmedega loetav kiri. Seda kirjutatakse paksemale paberile spetsiaalse tahvli ja tihvtiga või punktkirjakirjutusmasinaga või trükitakse punktkirjaprinteriga. Punktkirjakuvar aga võimaldab kirjutada Braille kirjas teksti ja lugeda arvutiekraanil olevat tavakirjas teksti punktkirjas.

Pimedatele lastele õpetatakse punktkirja Tallinna Heleni Koolis ja Tartu Emajõe Koolis. Täisealised pimedad inimesed saavad õpetust vastavalt rehabilitatsiooniplaanidele Tartu Emajõe Koolis, Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskuses ja Eesti Pimekurtide Tugiliidus ning projektipõhiselt pimedate ühingutes.

Suurim punktkirjas raamatute valmistaja ja laenutaja on Eesti Hoiuraamatukogu osakonnana töötav Eesti Pimedate Raamatukogu. Laenutuses on 830 nimetust punktkirjas raamatuid. Enamik nende lugejaist on õpilased.

Mullu valmistas raamatukogu 22 nimetust punktkirjas raamatuid. Ajaloohuvilistele trükiti punktkirja Aivar Jaeski „Napoleoni marssalid“ ja Mihkel Lindebaum-Sardo „Minu väljarändamine Ameerikasse 1905. aastal“. Loodusesõpradele mõeldes anti punktkirjas välja Tuul Sepa „Putukad õhus, maas ja vees“ ning „Linnud“. Mullu valminuist mahukaim on Émile Zola romaan „Söekaevurid“, mis on punktkirjas 9-köiteline, kokku 1060 lehekülge.

Raamatukogus trükiti punktkirjas ka teatrietenduste ja konverentside kavu ning näituste materjale. Kõigil Braille kirja kasutajatel on võimalik saada endale selles kirjas kalender.

Head Uudised GoodNews