1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Pühendus – eri kultuure ühendav muusikaline sild
Pühendus – eri kultuure ühendav muusikaline sild

Pühendus – eri kultuure ühendav muusikaline sild

Pianist Aleksandr Toradze ja dirigent Neeme Järvi 3. märtsil 2015 Estonia kontserdisaalis.
Pianist Aleksandr Toradze ja dirigent Neeme Järvi 3. märtsil 2015 Estonia kontserdisaalis

6. märtsil annab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester kontserdi, mis ühendab Gruusia, Eesti, Vene ja Saksa heliloojate loomingut.

Estonia kontserdisaalis tuleb ettekandele nimeka Gruusia helilooja David Toradze modernse ja koloriitse helikeelega II sümfoonia, mis on pühendatud Neeme Järvile. Järvi juhatusel toimus ka teose esiettekanne 1970. aastal Moskvas Üleliidulise Raadio Suure Sümfooniaorkestri esituses, viis aastat hiljem kõlas sümfoonia esmakordselt Tallinnas. Teose pealkiri „Nikortsminda kiituseks“ viitab Lääne-Gruusias asuvale iidsele katedraalile.

Igor Stravinski neoklassitsistlikus stiilis klaverikontserdis soleerib David Toradze poeg, maailma lavadel eriti Vene muusika interpretatsioonidega tähelepanu pälvinud Aleksandr Toradze, kellel on tihe koostöö paljude Põhja-Ameerika, Euroopa ja Venemaa tipporkestritega. Neeme Järvit seob Toradzede perekonnaga ligi poole sajandi pikkune sõprus ja vastastikune lugupidamine.

Eesti muusikat esindavad kontserdil meie suurima sümfooniku Eduard Tubina meeleolukad rahvaviisiseaded, milles solistina astub üles ERSO esiviiul Arvo Leibur.

Kontsert “Pühendus” on jätk ERSO ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia iga-aastasele koostööle. Eesti esindusorkestri eri pillirühmades teeb seekord kaasa 35 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengit.

Videoülesvõte ERSO proovist 3. märtsil:

Head Uudised GoodNews