1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. RAADIOSAADE! Häid uudiseid võimendab tele- ja spordimees Marko Kaljuveer
RAADIOSAADE! Häid uudiseid võimendab tele- ja spordimees Marko Kaljuveer

RAADIOSAADE! Häid uudiseid võimendab tele- ja spordimees Marko Kaljuveer

Täna kell 11.25 Kuma raadio eetris kajav heade uudiste ühissaade portaaliga GoodNews toob lisaks saatejuhile Mati Palmetile ja reporter Monika Kuzminale mikrofonide ette ka mehe, kes eestlastele tutvustamist ei vaja. Külaliseks on Marko Kaljuveer, kes on 24 aastat teles spordiuudiseid vahendanud, 14 aastat rahvusringhäälingu sporditoimetust juhatanud, jalgpallis löödud väravate peale hääledetsibelle tõstnud ning nüüd on ta saanud presidendiks – Eesti Golfi Liidu (EGL) presidendiks ehk tekkiva ja tugevneva Eesti golfimaailma riigijuhiks.

Alustuseks loeb positiivsuslainel Monika eelmise saate filosoofiatavasid jätkates ette pika häid mõtteid ja tähelepanekuid tulvil sõnavõtu ja tahab siis teada, mis valdkonna tegutsev inimene on sedavõrd tabavalt öelnud. Kuigi Mati suudaks need mõtted seostada vähemalt viie kindla persooniga, on vastus siiski see, et nii on öelnud seesama saatekülaline möödunud aasta lõpus. “Tuleb elada praeguses hetkes, lihtsalt elada ja nii olen ma otsustanud,” kõlavad tsitaadi algussõnad.

0952

Saatejuht nendib, et Marko pole veel üle selle stuudio läve astunud ning tahab teada, kas külalisest rääkides tuleb rõhk panna tema nimele “Marko Kaljuveer” või tiitlile “golfiliidu president”? Tema hinnangul on Markol oma eluloost kindel märk maas ja see on juba pannud inimesed selgitamatagi teadma, kellega on tegu.

Külaline tunnistab, et oma spordireporteri karjääri alguses oli endast hea mulje jätmine tähtis, kuid nüüd on ta just selline nagu on. “Inimene ei pea mõtlema, millisena ma teistele paistan – nii on raske elada. Tuleb elada ausalt ja austada teisi,” kõlab osa Marko elufilosoofiast. Ta nendib, et mõtles siiski just enne stuudiosse tulekut oma poolesajast eluaastast, teda terve elu saatnud spordist ja selle kajastamisest teles. Reporter Monika tahabki teada, mida tähendab 14-aastase staažiga ERR sporditoimetuse juhile uus amet EGLi presidendina ja mida see töö endast kujutab. Tema hinnangul on Marko saamine golfi etteotsa sellele alale tõeline kingitus.

Selgub, et nädala ja paar päeva tööl olnud mehel on käed tegemisi täis, teda ümbritsev seltskond on huvitav ja ta naudib oma tööd. “Täna hommikul kohtusin golfiväljakute haldajatega ja arutasime visioone, Tallinnasse naastes tulevad eelarveküsimused,” kirjeldab vastne president jooksva päeva tegemisi.

Marko Kaljuveer ütleb, et jalgpall on jätkuvalt tema suur armastus, kuid ka golfiga tegeleb ta juba 2002. aastast ja tunneb seda seestpoolt. “Maailmas on golf populaarsuselt kohe teisel kohal pärast jalgpalli ja ka Eestis on see vaja nähtavale kohale tuua,” arvab ta, tuues näitena Tiger Woodsi, kes on just selle alaga tegeledes jõudnud maailma rikkaimate inimeste hulka. See aga tähendab, et ka golf on tippspordi ala.

0962

Golfarite kättemaksuga riskiv saatejuht Mati toob välja rahva seas levinud arvamused, et golfimängijad on edevad tegelased, kes tahavad head välja näha; et golf on mõeldud neile inimestele, kes ei viitsi joosta; et golfaritel on raha ülearu ja nad kulutavad seda kalli varustuse peale.

“Ei ole nad midagi nii rikutud!” naerab Marko ja nendib, et eestlased ei tunnegi oma golfimängu parimaid, mis on tõestuseks, et edevad nad pole.

“Need on 18-24-aastased tagasihoidlikud parimas eas kutid, kes on piisavalt auahned, et proovida maailmas tippu jõuda – see pole võimatu,” kirjeldab EGLi president. Hetkel on kolm parimat noormeest treeninglaagris Hispaanias, üks USAs.

Mati meenutab meie suusatajate raskeid aegu, mil näis, et nad ei suuda arvestatavale tasemele tõusta, kuid siis hakkas kuldasid lausa sadama. “Kus mätta taga golfimängijatel asi kinni seisab?” uurib ta.

Marko sätib liidu tulevikuplaanid ritta: tingimuste loomine edukaks mängimiseks, harrastajate arvu tõstmine ja golfiturismi arendamine. Tema arvates sobib golf eestlastele: see on individuaalne, rahulik omaette mäng, piisavalt pikk, nii et sobib meie natuuriga. “See on vaid aja küsimus, millal keegi meie mängijatest tippu tõuseb, seni tuleb treenida ja oodata oma aega,” lisab ta. Samas on golfis sama raske läbi lüüa kui näiteks jalgpallis.

Ajakirja Golf väljaandja Monika nendib, et poolteist aastat ajakirjaga rabelemist on sisaldanud muuhulgas tööd selle kallal, et seda väljaannet hakkaksid lugema ka n-ö tavainimesed. Lükates ümber üldlevinud arvamust golfi kui kalli ajaviite kohta ütleb Monika, et tema meeskonna tehtud analüüsi järgi pole golf sugugi kallim kui jõusaalis käimine. Üldiselt tuleb maksta aastatasu, hankida varustus ja siis käia mängimas, kui vaid tahtmine tuleb.

Marko andmetel tegeleb praegu Eestis golfiga keskeltläbi 3000 inimest. Populaarsemad on võimlemine ja seejärel jalgpall, millega tegeleb umbes 18-19 000 spordilembelist eestimaalast. “Aga golf on ka alles noor spordiala Eestis, sellega on siin tegeldud vaid 20 aastat, mis pole spordiala jaoks pikk aeg,” selgitab golfi eestvedaja.

End golfis pisut asjatundmatuks tunnistanud Mati tahab teada õpetamise vajadusest, tuues võrdluseks talle lähedasema tennise, milles omal käel õppinud inimene võib alaga küll elu lõpuni tegeleda, kuid tippu ei jõua ta kunagi, sest puudub õige tehnika ning lihasmälu on loodud vale. Marko selgitab, et mängima pääsemise eelduseks on golfis green card`i kursus ehk golfi A ja O. “Keegi peab algajat juhendama, sest kui löök välja ei tule, pall lendu ei lähe ja mängust naudingut ei saa, siis kaob ka huvi,” kinnitab ta. Lisaks pole golf ala, kus mängitakse lühikest aega, näiteks poolt tundi – kui arvestada sissesõit, mänguaeg, mis juba 9 raja puhul kestab umbes poolteist tundi – golf tähendab üldjuhul poolt temale pühendatud päeva. Tulles tagasi tennise juurde, soovitab Marko need kaks oma huvialades ühendada, sest näiteks talvisel ajal, mil golfimurudel valitseb vaikus, on tennis omal kohal.

0955

Monika meenutab neid inimesi, keda ta on golfi mängima viinud ja see seltskond on oma suhtumises mängu olnud kirju – on olnud mütsiga lööjaid ja eelarvamusega proovijaid. “Millal sa tundsid, et golf hakkas tõsiselt meeldima?” uurib ta. Marko teab vastust täpselt: siis, kui ta lõi esimese paari ja tundis, et seda võib mängida küll, aga ka siis, kui poeg Sven teatas oma esimestest tuntavatest edusammudest. “Olin just olümpiamängudel, kui poeg helistas, et sai palli auku kolme löögiga,” meenutab ta. Tavapäraselt läbitakse ettenähtud rada nelja löögiga.

Saatejuht tahab teada, millist varustust alustuseks osta, tuues taas näite tennisest, kus alustamine profireketiga võib anda randmele hävitava vigastuse. “Algajal pole vaja kallist varustust, sest sageli ei teagi, kaua golfi üldse mängid. Alustuseks sobib käepärane ja taskukohane relvastus, jalanõud ja riided – pead ise tundma, mis sulle sobib,” õpetab Marko, nentides, et ta pole siiski hea asjatundja. Monika soovitab huvilistel infot ammutada ajakirjast Golf, kus sellised teadmised on kirjas, vajalikke kontakte saab aadressil www.ajakirigolf.ee.

Mati räägib sellest, et tavainimeste silmis on näiteks vormelisõitjad justkui Laika kosmoses, kuid tema stuudios käinud mehed räägivad vastupidist – tegemist on uskumatult suure füüsilise koormusega. Teda huvitab, millise koormuse annab golf. “Pildis on tavaliselt näha valges riietuses meest, kes longib rohelisel aasal. Mille poolest erineb ta mehest, kes joob parklas õlut ja toksib jalaga kivikesi?” küsib ta.

Marko selgitus ütleb, et golfis tuleb 4,5 tunni jooksul käia kümme kilomeetrit, kaasas golfikott, tuleb vehkida kepiga, jälgida tehnikat, taluda löögil nii füüsilist kui vaimset pinget. “Kui algajana proovid, siis 18 raja järel oled puruväsinud, vead lõpuks vaevu jalgu järel,” toob ta välja tõelise pingutuse suuruse.

Monika tuletab meelde golfi armunud raadiohäält ja DJ-d Erkki Sarapuud, kes võrdles golfi Tai poksiga ning peab mõlemat ala füüsilise koormuse poolest võrdseks. “Golf taltsutab temperamenti,” toob särtsakas reporter välja uue tahu. “Ma olen püsimatu, tahan kogu aeg edasi-tagasi joosta – golf on mind rahulikumaks teinud.” Ka Marko kinnitab, et mäng muudab mängijat ja too muutub ise. “Golf võtab teravad nurgad maha,” teatab ta. “Maailmatasemel on golfimängus suured rahad ja kui meetrist putist oleneb miljoni võitmine, siis peab lüües rahulik olema ka siis, kui tegu on lihtsa löögiga.”

Mati tahab teada, kas golfarid teevad ka alavälist trenni ja Marko kinnitab, et koondise mängijad jooksevad, ujuvad ja tegelevad ka muude aladega. Golfis on natuke lihtsam ka füüsise poolest – kuigi vaja on treenitust, häid närve ja täpseid lööke, on parimate hulgas ka väikese kõhukesega mehi.

Võimalus võita ajakirja Golf aastane tellimus! 

Mati ja Monika kuulutavad välja, et need, kes tänase saate jooksul stuudiosse helistavad või annavad endast Kumas märku, osalevad loosis, mis annab päris mitu võimalust saada ajakirja Golf aastatellimus. Number on 383 8800 ja kõned võtab vastu Kuma.fm sekretär. 

Saate lõpetuseks tahab Mati teada, kas Marko Kaljuveer näeb veel tulevikus mingitel tingimustel ette jõulist naasmist telesse. “Kindlasti vaatan veel tele poole, kus olen töötanud 24 aastat – hunt vahib ikka metsa poole!” tunnistab Marko, lisades, et sel juhul ühitab ta ilmselt naasmise teletööle oma praeguse ametiga.

Kiiresti kaduv pooltund ei anna kolmikule aega tutvustada heade uudiste esikolmikut, seepärast toome selle eraldi välja.

Esikoht kuulub videole “JJ meenutab tänavatantsu jõudmist Eestimaa lavadele“, järgneb intervjuu “Marina Riisalu: Ma tahan teha kõike siiralt” ning kolmanda koha pälvis loetavuses “Kosmeetikafirma DeSheli esindusi külastas 2004. aastal üle 15 000 kliendi.

Nagu ikka, lõpeb saade lauluga ja seekord kõlab Marko soovil Tõnis Mägi ja Music Seifi “Make Up”. Kogu saadet aga saate kuulata täna kell 11.25 Kuma raadiost ning kordusena pühapäeval kell 15.

Golfiuudiseid pakub ajakiri Golf ning häid uudiseid saate iga päev haarata portaalist GoodNews aadressil www.goodnews.ee.

Olge meiega ja jääge meiega!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 29.jaanuar 2015Eesti Golfi Liidu president Marko Kaljuveer
0964
Tuleb elada praeguses hetkes, lihtsalt elada ja nii olen ma nüüd otsustanud. Olen nüüdseks elu kõiki värve kogenud ja tean, kui raske on, kui mõtled ainult negatiivseid mõtteid. Siis manitsen ennast, et ära mõtle üle. Nii pole mõistlik. Pealegi, kõik pinged leiavad meid elus nagunii üles. Armasta siis ennast! Aga pean tunnistama, et ega ma hästi ei oska. Pean rohkem harjutama, leebemat suhtumist enesesse, säästma end perele, neile, kes on mu ümber – Marko Kaljuveer Eesti Päevalehele 21.11.14

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews