1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RAAMATUGA KEVADESSE! Lugemisprogrammis “Raamatuga kevadesse” osales 101 inimest
RAAMATUGA KEVADESSE! Lugemisprogrammis “Raamatuga kevadesse” osales 101 inimest

RAAMATUGA KEVADESSE! Lugemisprogrammis “Raamatuga kevadesse” osales 101 inimest

raamat4Tallinna Keskraamatukogu korraldas ajavahemikul 3.11.2015 – 31.05.2016 noortele ja täiskasvanutele lugemisprogrammi „Raamatuga kevadesse“. Programmi eesmärgiks oli tutvustada head kirjandust ja aidata inimestel orienteeruda tänapäeva kirjandusmaastikul.

Juba neljandat korda toimunud lugemisprogrammi teemaks oli „Tänapäeva muinasjutt“. Lugemisvalikus leidus lugusid maagilistest juhtumistest, meeldejäävatest üleelamistest ja argipäeva tabamatust ilust.

Lugemisprogrammis osales 101 inimest, edukaid lõpetajaid oli 39. Osalejad täitsid 1105 tagasisidelehte ning lugesid läbi 1056 raamatut ja vaatasid 54 filmi. Lugemisprogrammi kõige loetum raamat oli Rein Raua romaan „Hotell Amalfi“. Eesti ilukirjanduse valikust eelistasid osalejad veel Jaan Mikweldti kunstmuinasjuttude kogumikku „Sõna jõud. Esimene raamat“ ja Epp Annuse filosoofilis-poeetilist romaani „Sina, Matilda“. Tõlkekirjanduse valikust loeti kõige enam Astrid Lindgreni mälestuste- ja meenutusteraamatut „Samuel August Sevedstorpist ja Hulti Hanna“  ning ühtviisi palju loeti Daniel Glattaueri romaani „Igavesti sinu“ ja John Steinbecki jutustust „Hiirtest ja inimestest“.

Vaadatuim film oli režissöör Steve McQueeni „12 aastat orjana”, mis võitis 2014. aastal parima filmina Ameerika Filmiakadeemia auhinna ehk Oscari.

Lugejate tagasiside kinnitas teada-tuntud tõde, et inimesed näevad maailma väga erinevalt ja seetõttu tõlgendati ka loetud teoseid väga erinevalt. Huvitava tõigana võib esile tõsta asjaolu, et inimesed leidsid lugemisprogrammi teosest pigem helgeid, positiivseid ja lootusrikkaid emotsioone, mis ongi ju muinasjuttude mõte.

Programmi nimekirjas oli 54 teost, sealhulgas kolm mängufilmi. Mitmeid teoseid sai laenata ja lugeda e-raamatukogus ELLU. Lugemisprogrammis oli 18 eesti autorite teost, sh kaks luulekogu ja üks näidend ning 33 välisautorite teost, sh neli autobiograafilist romaani. Esindatud oli ameerika, austria, belgia, india, inglise, itaalia, jaapani, kanada, norra, prantsuse, poola, rootsi, saksa, soome, tšehhi ja vene kirjandus.

Programmi lisainfo ja kirjanduse valikuga saab tutvuda Tallinna Keskraamatukogu veebilehel  ja Facebookis.

Programmis osalemiseks tuli läbi lugeda programmi nimekirjas olnud raamat või vaadata film ja täita selle kohta tagasisideleht. Iga täidetud lehe eest lisas raamatukoguhoidja osaleja lugemispassi templi. Programmi edukaks lõpetamiseks oli vaja passi koguda vähemalt 20 templit.

Programmi kestel toimus kõigi osalejate vahel seitse loosimist. Auhindadeks olid eesti kirjanike uudisteosed autorite autogrammidega.

Lugemisprogrammi edukalt lõpetanud inimesed on oodatud kolmapäeval, 15. juunil kell 17.30 lõpuüritusele, mille raames külastatakse Kiek in de Kökki ja Raidkivimuuseumi ning kohvikut Wabadus. Lõpuüritusel osaleb ka programmi menukaima teose autor Rein Raud. Muusikalise vahepala eest hoolitsevad Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli õpilased Aarto Mälgand ja Tobias Tammearu.

Head Uudised GoodNews