1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rahvuste päev tähistab kümnendat aastapäeva
Rahvuste päev tähistab kümnendat aastapäeva

Rahvuste päev tähistab kümnendat aastapäeva

Rahvuste päev tähistab kümnendat aastapäevaHomme tähistatakse Eestis juba kümnendat aastat rahvuste päeva. Sellele pühendatud üritused toimuvad 20.–27. septembrini Tallinnas, Jõhvis ja ka mujal.

Aastapäeva raames toimub homme Tallinnas konverents „Eestimaa rahvad – teel tulevikku“. Kumu kunstimuuseumi auditooriumis räägivad teadlased ja eksperdid Eesti kultuuriruumi kujunemise loost ja sajandite vältel Eestis kohtunud eri kultuuride omavahelisest mõjust. Juttu tuleb ka üleilmastumise ja tänapäevaühiskonna arengumõjust inimese kultuuritajule ja riigi-identiteedile ning erinevate kultuuriruumide koosmõjust elukeskkonnale. Ettekannetega esinevad professorid Rein Veidemann, Aurika Meimre ja Carlo Cubero ning sotsiaalteadlane Aune Valk ja Kultuuriministeeriumi nõunik Aleksandr Aidarov. Noor režissöör Ivan Pavljutskov esitab oma lühifilmi „Ivani päev“, mida kommenteerivad Ott Karulin kultuurilehest Sirp ja Olesja Rotar kultuuriajakirjast Plug. Debatil „Kas rahvusel on tähendus 21. sajandi põlvkonna jaoks?“ väitlevad Vladimir Svet Eesti Noorteühenduste Liidust, Tallinna Ülikooli doktorant Marianna Drozdova ning Eesti Väitlusseltsi väitlejad.

Lähemalt saab konverentsi kohta lugeda siit.

Rahvuste päeva nädala lõpetab 27. septembril Aruküla kultuurimajas Eesti Folkloorinõukogu vähemusrahvuste kultuuripidu „Kultuuriruumi rikkus“.

Kõik üritused on tasuta. Täpsemat infot ürituste kohta leiad siit.

24. septembril 1988. aastal toimus esimene Eestimaa Rahvuste Foorum, mis deklareeris eri rahvuste valmisolekut varjamatult toetada põlisrahva püüdu taastada Eesti omariiklus ja demokraatlik elukorraldus. 2005. aastal kuulutas tolleaegne rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo 24. septembri Eesti rahvusvähemuste päevaks.
Head Uudised GoodNews