1. Avaleht
  2. Loomad
  3. RAHVUSVAHELINE JÄÄKARUPÄEV! Jääkarupäeva eesmärk on teadvustada jääkarude olukorda terves maailmas
RAHVUSVAHELINE JÄÄKARUPÄEV! Jääkarupäeva eesmärk on teadvustada jääkarude olukorda terves maailmas

RAHVUSVAHELINE JÄÄKARUPÄEV! Jääkarupäeva eesmärk on teadvustada jääkarude olukorda terves maailmas

Foto: Signe Kalgan
Foto: Signe Kalgan

27. veebruar on rahvusvaheline jääkarupäev ja nende suurte kiskjate sõbrad on jällegi koos nende elupaigas Tallinna Loomaaias. Seda toredat tähtpäeva peetakse siinmail juba teist korda, esimene loomaaia enda jääkarupäev leidis aset 2013. aastal, mil sündis väike karutüdruk Nora.

Jääkarupäeva eesmärk on eelkõige teadvustada inimestele nende toredate loomade olukorda meie loomaaias ja seda, et jääkarud vajavad uut kodu ning et iga inimene saab selleks oma panuse anda. Teiseks eesmärgiks on teadvustada jääkarude olukorda terves maailmas ja osana selles missioonis kuulutatakse sel päeval koostöös MediaMarketingiga välja joonistusvõistlus Eestimaa koolides, kus õpilastel on võimalik joonistada teemal – kuidas nemad näevad seda, et jääkarud saavad maailma jaoks päästetud.

Jääkaru uus kodu-3

Üritus algab kell 12.00 jääkarude juures, kus inimesed kogunevad oma lemmikute Nordi, Friida ja Nora juurde ja neile  tuuakse midagi head söödavat, sealhulgas näiteks lõhet jää sees. Siis räägib ettevõtmisest projekti “Jääkaru uus kodu” eestvedaja Veronika Padar ning Tauno Kangro seltsis toimub joonistamine ja uue joonistusvõistluse “Päästame jääkaru” väljakuulutamine.

Vaida_foto_Maaja_Kitsing

Päevakavas on kaks räätsamatka, mis toimuvad vabas looduses ja kus matkajate jalanõude külge kinnitatakse räätsad, mis hõlbustavad nii lumel kui ka soisel pinnasel käimist. Jääkarupäeval plaanitakse teha matk just räätsadega, et viia inimesi tavatrajektoorist pisut kõrvale matkama. Loomaaia territoorum on suur ja seal on selliseid lahedaid soppe, kus kindlasti keegi veel käinud pole. Algselt olidki räätsad abivahendiks jahipidamisel ning pikemate vahemaade läbimiseks, et uusi alasid avastada või lihtsalt ühest asulast teise saada. Räätsade vanuseks pakutakse umbes 6000 aastat. Räätsamatka toetab kanuu.ee.

Jääkaru_foto_Rando_Kuustik

Lastekava koosneb ekskursioonist, aardelaeka otsimisest ja paljust muust ning laste matkalt naastes tulevad ka tänusõnad, koos tuletatakse meelde joonistamist ja võimalusel toimub tantsimine koos tõeliste tantsijatega. Kell 14 räägib loomaaia giid Aleksei Turovski ning lasteloomaaia juures paiknevas õppeklassis jookseb jääkarufilm, seal on võimalik tutvuda ka näiteks jääkaru nahaga ja nende loomade elustiiliga.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews