1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. RANITSATOETUS TAGASI! Keskerakond soovib taastada ranitsatoetuse
RANITSATOETUS TAGASI! Keskerakond soovib taastada ranitsatoetuse

RANITSATOETUS TAGASI! Keskerakond soovib taastada ranitsatoetuse

RANITSATOETUS TAGASI! Keskerakond soovib taastada ranitsatoetuseRiigikogu Keskerakonna fraktsioon andis tänasel istungil sisse riiklike peretoetuste seaduse muutmise eelnõu, mis taastaks 2008. aasta lõpus ära kaotatud riikliku koolitoetuse, mida rahvasuus tuntakse enam ranitsatoetusena. Tegemist on üks kord aastas makstava lisatoetusega, mis aitab vanematel kooliaasta algusega kaasnevate lisakulutustega toime tulla ning seda makstakse kõikidele kooliõpilastele.

„2008. aasta otsus oli tehtud kriisioludes ning nüüd, mil riik on kriisist väljunud ning normaalsus on taastunud, tuleb taastada ka riiklik koolitoetus. Meie ettepanek on, et koolitoetus peaks olema saja euro suurune. Kooliaasta algus on paljudele lapsevanematele tõsine mure, sest sellega kaasnevad väljaminekud käivad tihtipeale üle jõu. Saja euro suurune ühekordne toetus aitaks kindlasti neid kulutusi katta. Leian, et kõikidel lastel on õigus võrdväärsele kohtlemisele. Taastades koolitoetuse, anname me välja sõnumi, et iga laps on väärtuslik,“ sõnas endine haridusminister Mailis Reps.

Reps lisas, et eelnõu kohaselt saavad koolitoetust automaatselt kõik seitsme kuni 16-aastased lapsed. 16-aastasele ja vanemale lapsele makstakse koolitoetust pärast Eesti Hariduse Infosüsteemist andmete saamist või õppeasutuse teatise või õpilaspileti esitamist.

Haridus- ja Teadusministeeriumi prognoosi kohaselt asub 2015. aasta sügisel Eestis 1–9 klassini õppima 117 460 õpilast. Gümnaasiumiastmes asub haridust omandama 21 540 õpilast. Eeldusel, et õppurite arv järgmisel aastal oluliselt ei muutu, on prognoositavalt toetuse saajaid kokku 139 000. Koolitoetusena makstav sada eurot suurendab järgmise aasta riigieelarve kulusid 13,9 miljoni euro võrra. Eelnõu näeb ette seadusmuudatuse jõustumise 1. märtsil 2016.

Head Uudised GoodNews