1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Riigikogu kunstisaalis avatakse nahakunsti näitus performance’ga
Riigikogu kunstisaalis avatakse nahakunsti näitus performance’ga

Riigikogu kunstisaalis avatakse nahakunsti näitus performance’ga

aFEP_7710Riigikogu esimees Eiki Nestor avab täna, kell 12 Toompea lossi kunstisaalis näituse „Nahaalused lood“.

Nestori sõnul rikastab näitus Toompeal eksponeeritud väljapanekute nimistut omapärase ja leidliku lahenduse, tööde meisterliku teostuse ning paeluva sisuga. Ühendatud on nii nahakunst, perfomance, inimeste eluseigad kui ka videolahendus. „See Eestis ringi rännanud näitus on lõpuks jõudnud Toompeale. Näitus on ajas muutunud. Loodetavasti paneb see mõtlema ka Riigikogu liikmeid ja seda selles suunas, et oldaks rohkem valmis mõistma ja mitte hukka mõistma,“ ütles Nestor.

Näitusekomplekti on nüüdseks kogunenud üle kaheksakümne inimese loo ja eluseiga, mida nad endaga kaasas kannavad või mis on neile naha alla pugenud.  Need on eestlased, venelased, rootslased, ukrainlase, inglased, soomlased, hollandlased, usbekid, mustlased, ungarlased, prantslased, sakslased, portugallased, juudid, araablased jt. Enamusele lugudest on nahakunstnikud või nende õpilased valmistanud kaaned, seega ümbritsenud need eluseigad kaitsva nahaga. Nahast ümbris on kirjutatud või jutustatud loo visuaalne tõlgendus. Toompeal lisandub mappidele ja lugudele ka Ulla Juske isiklike lugude ja ametlike seisukohtade suhet käsitlev video.

Näituse avamisel loob meeleolu Marje Taska performance esiettekanne neljale tantsijale „Reis ümber maailma”*, mille koreograaf on Krista Köster ja tantsijad Rene Köster, Silver Soorsk, Madleen Teetsov-Faulkner, Luke Teetsov-Faulkner. Kujunduse on teinud Marje Taska, Keili Retter ja heli Marje Taska, Heini Vaikmaa, videolahenduse autor on Külli Mariste.

Näitus „Nahaalused lood” on aasta jooksul tervet Eestit külastanud. Projekti esimene peatuspaik oli näitus Vabaduse galeriis Tallinnas, rännates edasi läbi Vana Võromaa Kultuurikoja, Valga, Kuressaare ja Narva muuseumide tagasi lõpuks Tallinna, Toompea lossi kunstisaali.

Näituse kuraatorid on Marje Taska ja Reet Varblane, poeetilise teksti on kirjutanud Maarja Undusk. Osalevad nahakunstnikud: Tiia Eikholm, Illu Erma, Anneli Filipov, René Haljasmäe, Eve Hintsov, Tiina Hirvesoo, Eve Kaaret, Riina Kermik, Pille Kivihall, Kaia Lukats, Luule Maar, Mall Mets, Marta Moorats, Katrin Mägi, Lennart Mänd, Piret Männa, Kaire Olt, Tiina Piisang, Ingrid Putk, Jaana Päeva, Jane Rannamets, Tähti Roostalu, Sirje Kriisa, Signe Taremaa, Marje Taska, Maie Teivik, Piibe Tomp, Carolyn Torger, Tulvi Turo, Mari Mustjõgi Uisk, Maarja Undusk, Lemmi Silvi Velmre, Tiiu Vijar.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis korraldab Riigikogu Kantselei koostöös Eesti Kunstnike Liiduga.

Näitus jääb avatuks 8. jaanuarini 2016. Toompea lossi sissepääsuks tööpäevadel on vaja esitada isikut tõendav dokument.

Head Uudised GoodNews