1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogu sünnipäev toob Toompea lossi NUKU teatri ja merekultuuriaasta
Riigikogu sünnipäev toob Toompea lossi NUKU teatri ja merekultuuriaasta

Riigikogu sünnipäev toob Toompea lossi NUKU teatri ja merekultuuriaasta

Riigikogu23. aprillil tähistab Riigikogu 97. sünnipäeva ja traditsioonilisel lahtiste uste päeval näeb Toompea lossis NUKU teatrietendusi ning Kuberneri aias tehakse merekultuuriga seotud tegevusi. Kõigil huvilistel on võimalik tutvuda parlamendi tööga, kohtuda fraktsioonides saadikutegaja esitada infotunnis valitsuse liikmetele küsimusi. Toompea lossis toimuvad ekskursioonid ja pääseb ka Pika Hermanni torni.

Riigikogu lahtiste uste päeva avab kell 10.45 Politsei- ja Piirivalveorkestri vasekvinteti tervituskontsert lossi rõdult ning külalisi tervitab Riigikogu esimees Eiki Nestor.

Päeva jooksul on külalistel võimalus osaleda Riigikogu hoone ekskursioonidel, tutvuda Riigikogu esimehe tööruumide ja lossi teiste esindusruumidega. Ekskursioone teevad Riigikogu liikmed ja kantselei teenistujad ning üllatavaid hetki pakuvad NUKU teatri näitlejad.

Toompea

Kell 11 algavates kohvikujuttudes kõnelevad rahvaga Mailis Reps, Urve Tiidus ja Viktoria Ladõnskaja ning kell 14 Rainer Vakra,Krista Aru ja Mart Helme. Fraktsioonides saab Riigikogu liikmetega kohtuda terve päeva vältel.

Kell 12-13 Riigikogu istungisaalis toimuvas infotunnis saab rahvas esitada küsimusi peaminister Taavi Rõivasele, sotsiaalkaitseministerMargus Tsahknale ja kultuuriminister Indrek Saarele.

Valges saalis saab peale lõunat kaasa elada traditsioonilisele mälumängule koolide ja Riigikogu võistkonna vahel. Tänavu on mälumängu teemaks „25 aastat iseseisvuse taastamisest“. Riigikogu liikmetest panevad oma teadmised proovile Mart Nutt, Yoko Alender, Andres Anvelt, Peeter Ernits, Artur Talvik ja Jaak Madison. Koolidest võtavad sel korral osa Tallinna Reaalkooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Saku Gümnaasiumi ja Viimsi Keskkooli õpilased.

Meremuuseum

Teater NUKU astub sel päeval külastajate ees üles kahe lavastusega. Muuseumietendus „Okasroosike“ räägib printsessist, kes jäi sajaks aastaks magama ja lossist, mis kattus üleni roosade okasroosidega. „Gelsomiina tsirkuse“ etenduse keskseks tegelaseks on noor naine Gelsomiina, kelle tööks oli rännata koos tsirkusega ühelt laadaplatsilt teisele, abistades rammumees Zampanot ja teisi tsirkuseartiste. Lisaks on lastele avatud NUKU muuseumi lastetuba, kus toimuvad mitmed põnevad teatriteemalised töötoad. Ühtlasi on lahtiste uste päeva külastajatele NUKU teatripiletid müügil soodushinnaga.

Kuberneri aias toimuvad merekultuuriaastale pühendatud mereteemalised tegelustoad. Lastega koos meisterdatakse paberist viikingikiivreid, kirjutatakse ruunikirjas nimesid käepaeltele ja mängitakse viikingite lauamängu. Igaüks saab proovida meremehe sõlmede sidumist ning mereametite kaardimänguga saab tundma õppida merega seotud ameteid. Kohapeal on kõigil võimalus õnne proovida kala võrku või kahva sisse loopimisega. Huviliste teadmised merendusest pannakse proovile temaatilise viktoriiniga. Rannamõisa puulaevade selts valmistab lihtsate võtetega väikeseid puulaevukesi. Tegelustelgist astuvad läbi ka üllatuskülalistena merekultuuriaasta kõneisikud Urve Tiidus, Artur Talvik ning Urmas Dresen.

Lahtiste uste päeva jääb lõpetama NUKU hea tuju kontsert Valges saalis.

Tänavu kaheksateistkümnendat korda toimuv lahtiste uste päeva traditsioon sai alguse 1999. aastal.

Päeva programmiga saab lähemalt tutvuda SIIT.

Head Uudised GoodNews