1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RIIGIPEA TÄNAB! President Ilves: soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas andis paljudele usku ja tuge
RIIGIPEA TÄNAB! President Ilves: soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas andis paljudele usku ja tuge

RIIGIPEA TÄNAB! President Ilves: soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas andis paljudele usku ja tuge

Tooman Hendrik IlvesMeie kohuseks on teha palju enam soome-ugri keelte ja kultuuride kestmiseks, kui neid vaid talletada ja säilitada, meie rahvaste säilimise ja edenemise tagab ajaga kaasas käimine ning oma kultuurielu arendamine, ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes osales koos Ieva Ilvesega täna Obinitsas soome-ugri kultuuripealinna aujärje üleandmisel Veszprem´ile ja Iszkaszentgyörgy´ile.

Riigipea tänas kõiki, kes tegid möödunud aastal tööd ja nägid vaeva Obinitsa kui soome-ugrilaste eduka ja tulevikku vaatava pealinna nimel.

„Oluline on, et elame oma kultuuri sees, mitte ei külasta seda muuseumis. Setomaal näeme – elav on teie keel, elav on teie kultuur,” ütles ta.

President Ilvese sõnul andis kultuuripealinn Obinitsas paljudele usku ja tuge. Usku sellesse, et oma kultuuripärandi hoidmine ja arendamine on võimalik.

Siitsamast kõrvalt Lätimaalt on võtta veel üks hea näide: hõimurahvaste ja Läti riigi toel on liivlaste kultuur tagasi tulemas, justkui kaduviku veerelt, ja saamas taas elavaks, ütles riigipea.Tooman Hendrik Ilves22014. aastal oli 25 miljoni soome-ugrilase esimeseks kultuuripealinnaks Bõgõ küla Udmurdimaal, tänavu saavad Obinitsalt selle aujärje ungarlaste Veszpremi linn ja Iszkaszentgyörgy küla.

Ta kutsus nägema soome-ugrilaste koostööst tõusvat väge, sest vaid üheskoos suudame midagi ära teha, lootusetus ei saa kunagi meie abimeheks, sellest tuleb alati üle olla.

President Ilves meenutas eelmise aasta oktoobris – hõimupäeval – oma Soome ja Ungari kolleegidele saadetud tervitusi, milles ta rõhutas, et oma riigiga soome-ugri rahvastel on kohustus toetada meie väiksemaid hõimurahvaid.

Tooman Hendrik Ilves3

“Sest meie oleme need kolm rahvust, kellel on see uskumatu luksus, et meil on oma riik ja seega kohustus teisi aidata,” kinnitas ta.

Riigipea nimetas rõõmustavaks vabakondlikku algatust luua soome-ugri külade foorum, mis annab tuge hõimurahvastele ja edendab meie koostööd palju mitmekülgsemalt ning praktilisemalt.

Selline vabade inimeste vaba tegevus on see, mis aitab üle elada raskeid aegu ja teha suuri asju nagu on soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas, rõhutas president Ilves.

Tooman Hendrik Ilves4

Riigipea kohtus ka setode ärksate eestvedajatega, kellega arutas nii Obinitsa kultuuripealinna aastat kui ka Setomaal ettevõtluse edendamist ja kohaliku omapära võimalikult laia tutvustamist. President Ilvesega kohtujate seas olid ülemsootska  Jane Vabarna, tema eelkäija Annelia Laaneots, Obinitsa kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar, Kauksi Ülle, Rieka Hõrn, Aira Tarros, Rein Järvelill, Margus Timmo, Kaja Tullus.

Head Uudised GoodNews