1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Sadala Külade Teater propageerib Vilde loominguga emakeelt
Sadala Külade Teater propageerib Vilde loominguga emakeelt

Sadala Külade Teater propageerib Vilde loominguga emakeelt

Pille Tutt
Pille Tutt

Torma vallas, Sadala Külade Seltsimajas tegutsevas Sadala Külade Teatris esietendusid neli lühinäidendit, mis on dramatiseeringud Eduard Vilde jutustustest “Pill pinu taga, toru toa taga”, “Kalmanni proua kosilased”, “Vigased pruudid” ja „Kuidas unenäod täide lähevad”. Arvestades Vilde heatasemelist ja ühtlasi mitmekülgset keelekasutust tähistati kirjaniku 150. sünniaastapäevale pühendatud kultuurisündmusega ka emakeele päeva.

Näitemänguõhtut avades märkis Sadala Külade Teatri lavastaja ja dramaturg Valdi Reinas, et Eduard Vilde lihvis oma teoseid väga põhjalikult ja teda on peetud kõigi aegade parimaks kirjanikuks emakeele kasutuse poolest Eestis. Reinase sõnul on just Vilde loomingust eesti keelde tulnud mitmedki sõnad ja mõsited: julm, nauding, “valge laev” jt.

Valdi Reinas
Valdi Reinas

“Eduard Vilde näitemängus mängimine andis ülevaate 19. sajandi lõpuperioodi ja 20. sajandi keelekasutusest, mis on tänaseni oma värskuse säilitanud. Vilde loomingule on iseloomulik talurahva elu tabav käsitlus ja mõneti ka riukalikud tembud,” ütles “Kuidas unenäod täide lähevad” lavastuses teenijat mänginud Tiina Ivask.

“Vilde looming võimaldab hästi vanu aegu tundma õppida ja seda teha ka läbi huumoriprisma. Tema loomingus on aga mõndagi õpetlikku kaasajale,” lausus harrastusnäitleja Pille Tutt, kes on ka Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees ja Jõgevamaa rahvakultuuri spetsialist.

Teatriharrastaja Luule Väina arvates on Vilde loomingu väärtuseks ka murrak. “Mulle meeldib murrak, mida Vilde on oma teostesse sisse toonud. Ta ju õppis algul saksa keeles ja hiljem sai isa kõrvalt uuesti selgeks eesti keele. Nii on kirjanduslikult põnev, kuidas ta murret kasutama hakkas.

Luule Väin
Luule Väin

“Valdi Reinas valis Sadala Külaseltsi näitlejatele Vilde lugudes igati sobivad rollid. Mina mängisin noort leksprouat Alma Kalmanni,” ütles noorema põlvkonna harrastusnäitleja Heleri Ilves.

Publiku hulgas oli ka Evi Välbe, kes kunagise Sadala kooli õpilasena Eduard Vilde 90. sünniaastapäevale pühendatud kirjanuslikul karnevalil “Vigastes pruutides” üht peaosalist mängis ja selle eest preemiaks Oskar Lutsu “Kevade” sai. “Näidenditega koolipeod toimusid siis mitu korda aastas. Tänasel Sadala Külade Teatril on näitlemisoskus lausa professionaalne. Kui saan, tulen selle trupi näitemämge alati vaatama,” ütles Evi, kes töötas aastakümneid Harjumaal kiirabimeedikuna ja peansionipõlves Sadalasse tagasi kolis.

Vilde sünniaastapäeva tähistamiseks valmisid Sadala Külade Teatril ka kirjaniku elukäiku tutvustavad kavalehed ja Sadala kandi traditsioonilised meened ˗ seebid, mille ümbrisel joonistus kirjanikust klassikust.

Jaan-Ivo Lukas

 

 

Head Uudised GoodNews