1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. SANGARID! Reedel saavad stardipaugu “Sangarite” filmivõtted
SANGARID! Reedel saavad stardipaugu “Sangarite” filmivõtted

SANGARID! Reedel saavad stardipaugu “Sangarite” filmivõtted

Foto: Andres Teiss
Foto: Andres Teiss

Rio olümpiamängudelt Eestile küll kulda seekord ei tulnud, aga pole hullu, sest juba sel reedel (26.08.16) astuvad areenile tõelised kullavõtjad – algavad kodumaise komöödia “Sangarid” filmivõtted. Filmi stsenaariumi matkides pageb võttemeeskond esmalt “tõotatud maale” Soome. Septembris jätkuvad filmivõtted Eesti eri paikades. Eesti-Soome-Läti koostöös valmiva seikluse toob veebruaris 2017 Eesti kinodesse ACME Film.

“Sangarid” on hoogne komöödia, mis räägib loo kolmest Eesti poisist, kes põgenevad 1980-ndatel Nõukogude Eestist Soome kaudu Rootsi, et vabas maailmas läbi lüüa ja elada unistuste elu. Sõbrad võetakse Rootsis vastu kui kangelased, kes murdsid läbi raudse eesriide. Kui aga meediakära sangarite ümber vaibub, avastavad nad, et neist on saanud tavalised tülikad sisserändajad ja ees ootab hall argipäev. Kohtumine põhjakäinud produtsendiga taastab hetkeks taas lootuse surematust kuulsusest. Kui aga usk kiiresse edusse lääne kullakambris hakkab tuhmuma, valivad loo peategelased elu väljaspool seadust.

Sangaritena tõmbavad importdressid selga ja asuvad kullajahile Märt Pius (“Nullpunkt”, “1944”), Veiko Porkanen (“Must alpinist”) ja Karl-Andreas Kalmet (“1944”). Poiste sekeldustele siin- ja sealpool riigi- ning seaduse piire annavad oma näitlejameisterlikkusega hoogu teiste seas ka legendaarne Tõnu Kark (“Detsembrikuumus”) ning Soome filmi- ja teatrilegend Esko Salminen (“Joomahullu päevaraamat”).

Film põhineb Martin Alguse originaalstsenaariumil. Tegu on sama talendiga, kes aitas kirjutada Eesti publiku poolt palavalt armastatud “Klassikokkutuleku”. Lavastajatoolil võtab koha sisse andekas Jaak Kilmi, keda kinokülastaja teab kui “Disko ja tuumasõda” ja “Sigade revolutsioon” režissööri. Filmi operaator on Aigars Sērmukšs, kunstnik Katrin Sipelgas, kostüümikunstnik Anu Lensment ja monteerija Tambet Tasuja.

Filmi produtseerib viimase kahe suurima kodumaise kassahiti “Klassikokkutulek” ja “1944” suurele ekraanile toonud Taska Film. “1944” nimetati Eesti Filmi Instituudi poolt võõrkeelse filmi Oscari-kandidaadiks. “Klassikokkutulek” on aga esimene film Eesti kinolevi ajaloos, mis ületas miljoni euro kassatulu piiri. Kui edukaks osutub “Sangarite” kullajaht, selgub juba veebruaris 2017.

Head Uudised GoodNews