1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sangastes tähistatakse maailma vanima rukkisordi 140. sünnipäeva
Sangastes tähistatakse maailma vanima rukkisordi 140. sünnipäeva

Sangastes tähistatakse maailma vanima rukkisordi 140. sünnipäeva

Sangaste loss  Foto:  Ivar Leidus/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Sangaste loss
Foto: Ivar Leidus/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

14. veebruaril tähistatakse Valgamaal Sangaste lossis konverentsiga krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi 170. sünniaastapäeva ja tema aretatud talirukkisordi „Sangaste“ 140. sünnipäeva.

„Talirukkisort „Sangaste“ on käesoleval ajal vanim kasutatav aretussort maailmas. Esimesel maailmanäitusel Pariisis 1889. aastal omistati sellele kuldmedal, 1893. aasta maailmanäitusel Chicagos aga hõbemedal. Sangaste on praeguseni nõutud sordiaretuse lähtematerjal paljude sordiaretajate poolt maailmas,“ ütles Eesti Rukki Seltsi president Vahur Kukk.

2015. aasta on Eestis kuulutatud rukkiaastaks. „Rukis on meie põline leivavili. Rukkiaastal soovime osutada austust „rukkikrahv“ Bergile, pöörata tähelepanu rukkile kui meie rahvusviljale, et senisest enam tuua toidulauale kodumaist tervislikku rukkileiba ja rukkitooteid,“ ütles Kukk.

Sangaste lossis toimuval juubelikonverentsil osalevad Eesti Rukki Seltsi patroon president Arnold Rüütel, põllumajandusminister Ivari Padar, rukkikrahvi suguvõsa esindajad. Konverentsil kuulutatakse välja „Targa Põllumehe“ auhinna konkurss.

Konverentsi peakorraldajateks on Sangaste Vallavalitsus, Sangaste Loss SA ja Sangaste Rukkiküla MTÜ ja Eesti Rukki Selts.

Head Uudised GoodNews