1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SAUNAMARATONI EEL! Otepääl pannakse laupäeval saunad küdema
SAUNAMARATONI EEL! Otepääl pannakse laupäeval saunad küdema

SAUNAMARATONI EEL! Otepääl pannakse laupäeval saunad küdema

Foto: Monika Otrokova
Foto: Monika Otrokova

6.veebruaril toimub talvepealinnas Otepääl VII Euroopa Saunamaraton. Saunamaratonile on registreerunud paarsada võistkonda, lisaks paarkümmend välismaist võistkonda.

Kui keerulised ilmaolud kipuvad muudele talispordiüritustele saatuslikuks saama, siis saunamaratoni see oht ei ähvarda – jääaukude asemel saavad saunalised karastuda külmas vees. Saunamaratoni peakorraldaja, Otepää valla kultuurijuht Sirje Ginter ütles, et saunamaratonis osaleda soovijaid oli sellel aastal väga palju ning kõik soovijad kahjuks starti ei pääsenud. „Hetkel on teada, et saunamaratonil osaleb ka Briti suursaadik Eestis Chris Holtby koos oma meeskonnaga,“ sõnas Sirje Ginter. „Otepää saunaomanikel on laupäeval käed-jalad tööd täis, sest kütte pannakse paarkümmend Otepää piirkonna sauna, et üheskoos tutvustada piirkonna saunu ning näidata Otepääd ja ümbruskonda.“

Maratonil võtavad üksteisega mõõtu eestlased, inglased, ameeriklased, sakslased, lätlased, horvaatlased, leedukad, kreeklased, venelased, soomlased, jt.  Saunamaratonil on osalenud ka USA suursaadik Eestis Jeffrey Levin.

Foto: Monika Otrokova
Foto: Monika Otrokova

Nagu traditsiooniks saanud, valivad saunalised ka sellel aastal lemmiksauna. Rahva lemmiksaunale paneb OÜ Skamet välja auhinnaks suitsuahju, Otepää valla poolt on parimatele saunadele küttepuud – I koht 5 , II koht 3 ja III koht 2 ruumi. Eelnevatel aastatel on saunalised oma lemmiksaunaks valinud juba legendaarseks muutunud Sokka suitsusauna, eelmisel aastal pälvis esikoha  Mr. Jakobi saun.

Euroopa Saunamaratoni start on 6.veebruaril kell 12.00 ja finiš kell 17.30 Kääriku Spordikeskuses. Samas toimub ka kokkuvõtete tegemine ja autasustamine, kell 19.00 on Saunamaratoni afterparty, kus tantsuks mängib ansambel Regatt. Saunalistele on pidu tasuta, teistele külalistele pääse 5 eurot.

Saunamaratoni peaauhinnaks enim saunu ja kohti lühema ajaga läbinud võistkonnale on OÜ Lemmik Mehe poolt kümblustünn tünn, ainult naistest koosnevale võistkonnale Lemmik Mees OÜ-lt kaheksa pesupali.  Lisaks on hulgaliselt muid auhindu Kakulaane turismitalult, Sangaste lossilt, Karupesa hotellilt, Towelfy OÜ-lt, Baltimaade suurima retromuusika festivali Retrobest piletid Monster Music OÜ-lt, villa Esthouselt, Teknos OÜ,  OÜ-lt Rendi mind peotünn, Kunstimäe eriauhind parimale välisvõistkonnale, jne.

Euroopa Saunamaratonil osalev võistkond on 4-liikmeline. Võistkond saab stardipaigas saunade orienteerumiskaardi ja saunakaardi, kuhu tuleb saada saunaomanike kinnitused saunaskäigu kohta. Enim saunu lühima ajaga  läbinud võistkond on võitja. Korraldab Otepää Kultuurikeskus, saunaomanikud koos oma toimkonnaga ja vabatahtlikud, toetab Otepää vald. Euroopa Saunamaraton Otepääl on EHE Lõuna-Eesti turismisündmuse 2015 nominent ning üks Otepää 900 üritustest.

Head Uudised GoodNews