1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. SEKSUAALEETIKA – mida selle all mõistetakse?
SEKSUAALEETIKA – mida selle all mõistetakse?

SEKSUAALEETIKA – mida selle all mõistetakse?

1118609_74301341Seksuaaleetika käsitleb eetilisi küsimusi, mis on seotud seksuaalkäitumisega, näiteks armastuse, iha, ahistamise jms. Seksuaaleetika valdkond tegeleb suguelusse puutuva moraalsuse ning ebamoraalsuse põhjendamisega.

Seksuaalsuse olemuse teema alt leiab arutlusi seksuaalsuse mõistest ning ülevaateid sellest, kuidas seksuaalsust on ajaloo jooksul käsitletud.

Laste saamise ning abordiga seotud eetilistest probleemidest (nagu: kas naisel on täielik õigus oma kehale ning ta võib sellega teha, mida ise soovib; millised küsimused kerkivad seoses rasestumisvastaste vahendite kasutamisega) saab ülevaate meditsiinieetika valdkonnas.

Prostitutsiooni käsitlev alateema tegeleb seksi ostmise, müümise ning vahendamise eetiliste aspektidega. Käsitletakse võtmemõisteid nagu inimkaubandus, kuritegevus jms.

Valdkonna alastiolek ning seksuaalsus alt leiab käsitlusi pornograafia ja erootika vahekorra kohta ning nende lubatavusest nii indiviidi tasandil kui ka ühiskonnas üldiselt.

Ohtliku seksuaalkäitumise ning seksuaalse vägivalla teema käsitleb tavast erineva, teistele inimestele ja iseendale ohtliku suunitlusega seksuaalkäitumist.

Seksuaalvähemuste teemas tegeletakse eetiliste küsimustega, mis tekivad seoses homoseksuaalsuse, transvestismi ning muude vähem levinud seksuaalsete suunitlustega.

Alateema seks ja sugu alt leiab materjale soolise diskrimineerimise kohta ning mees- ja naisuurimuslikke käsitlusi seksuaaleetika teemadel.

Seksi ja religiooni alateemas käsitletakse, kas ja mil moel religioon ühiskonna muude väärtushinnangutega suhestub, milline on erinevate religioonide nägemus seksuaalsusest üldiselt ning muid samalaadseid küsimusi.

Allikas: TÜ EETIKAVEEB

Uuri lähemalt SIIT!

Head Uudised GoodNews