1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Selgus 2014. aasta kõige loomasõbralikum tegu
Selgus 2014. aasta kõige loomasõbralikum tegu

Selgus 2014. aasta kõige loomasõbralikum tegu

Selgus 2014. aasta kõige loomasõbralikum teguEesti Loomakaitse Seltsi korraldatud internetihääletusel valiti 2014. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikku tähelepanu pälvinud teoks MTÜ Jooksev Koer poolt liikumisraskustega koertele tasuta vankrite valmistamine.

MTÜ Jooksev Koer tegevuse hääletasid inimesed Eesti Loomakaitse Seltsi kodulehel möödunud aasta kõige loomasõbralikumaks teoks. MTÜ Jooksev Koer nime alt teeb heategusid Aivo Sihvart ehitades liikumisraskustega koertele „ratastoole“, küsimata töö ja materjalide eest tasu. Raami ja kahe rattaga konstruktsioonid lubavad koeral end esikäppadega ringi vedada. Koertele, kelle tagumised jalad vähegi töötavad, teeb mees vankri selliste mõõtudega, et koer saab käppadele veidi koormust ja ei teki ohtu, et looma lihased kärbuksid. Iga kuu jõuab mees aidata keskmiselt 2-3 koera.

2013. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikuks teoks valiti liikumise Loomade Nimel karusnahafarmide vastase kampaania “Karusnaha lugu”.

Kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid:

1. Paides kahe vastsündinud kutsika päästmine prügikastist. Septembris leidsid noored Paides Aiavilja tänava korrusmajade vahel olevasse prügikonteinerisse surema visatud vastsündinud kutsikad. Osad prügikoti sisse pandud kutsikad olid surnud, ent kaks neist olid elus. Leidjad Keishy ja Oliver võtsid päästetud loomad enda hoole alla, söötsid ja masseerisid kutsikaid öö läbi hoides neid elus. Oma leiust anti koheselt teada ka politseile. Järgmisel päeval leidsid politseinikud hüljatud kutsikate ema veel ühe koerapojaga ja loomade peremehe. Emane koer viidi kutsikate juurde, kes nad koheselt omaks võttis. Koeraperekond toimetati Varjupaikade MTÜ Virumaa varjupaika kriminaalmenetluse lõpuni ja kuni uute kodude leidmiseni. Kutsikad prügikasti visanud ja loomad sinna surema jätnud inimest võib ees oodata rahaline karistus või kuni aastane vangistus. Vaata ka fotosid ja videoklippi.

2. MTÜ Jooksev Koer tegevus. Aivo Sihvart aitab MTÜ Jooksev Koer nime alt liikumisraskustega koeri ehitades neile ratastega vankrid, sealjuures küsimata raha ei töö ega valmistatud „ratastooli“ eest. Raami ja kahe rattaga konstruktsioonid hoiavad koera haigeid tagajalgu õhus – nii saab loom end esikäppadega ringi vedada. Koertele, kelle tagumised jalad vähegi töötavad, teeb mees vankri selliste mõõtudega, et varbad ulatuksid maha. Nii saab koer käppadele veidi koormust ja ei teki ohtu, et looma lihased kärbuksid. Muidu pitsakullerina töötav mees on vankrite meisterdamisega tegelenud tänaseks mitu aastat, ühes kuus jõuab ta aidata keskmiselt 2-3 koera. Mehe sõnul on tema jaoks piisav tasu, kui koer saab rattad alla ja liikuma. Loe lisa siit ja tutvu Facebook`i lehega.

3. Õismäel kinnimüüritud piiritajate päästmine. Juulis märkasid murelikud Õismäe tee 9 korrusmaja elanikud räästaaluse kinnimüürimist, kus veel hiljuti olid olnud piiritajate pesad. Linnupojad jäid lõksu ja nende vanemad ei pääsenud neile enam mitmetest meeleheitlikest katsetustest hoolimata ligi. Üks majaelanikest ei olnud piiritajapoegade hukkamisega nõus ning andis juhtunust meediale teada. Peagi elasid piiritajaperede saatusele kaasa sajad ja tuhanded inimesed ning lindude päästmiseks tehti petitsioon. Avalikkuse survel tehti räästaalustes tuulutusavad lahti ning 18 lõksujäänud piiritajat päästeti, kolm lindu olid vangistuses surnud. Vaata ka fotosid javideoklippi.

Head Uudised GoodNews