1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. SÕJA- JA RAHUEETIKA – mida see teema hõlmab?
SÕJA- JA RAHUEETIKA – mida see teema hõlmab?

SÕJA- JA RAHUEETIKA – mida see teema hõlmab?

1337472_78427387Sõja- ja rahueetika keskne teema on sõja (moraalne) õigustamine, ühendades erinevaid teooriaid nagu õiglase sõja teooria, realism ning patsifism.

Õiglase sõja teooria kohaselt on sõda teatud tingimustel moraalselt õigustatud, peamiselt enesekaitsmise ning enesepäästmise huvides. Õiglase sõja teooria kesksed küsimused on: jus ad bellum – millistel tingimustel on õiglane sõtta minna; jus in bello –millised käitumisviisid on sõjas lubatud ja keelatud; jus post bellum – rahulepped, sõjakuriteod, reparatsioonid.

Realism rahvusvaheliste suhete raames keskendub eelkõige riigi huvidele, mis tähendab, et moraaliseadused on teisejärgulised. Riigi peamised käitumismotiivid on majanduslik ning militaarne ellujäämine, julgeolek ning võim.

Erinevalt õiglase sõja teooriast ning realismist ei pea patsifism organiseeritud ja tahtliku vägivalla kasutamist õigustatuks. Nn absoluutsed patsifistid põlgavad igasugust vägivalda inimeste ning mõnikord ka nende vara ja loomade vastu. Nn konditsionaalsed patsifistid seevastu lubavad teatud tingimustel sõjalise jõu kasutamist.

Sõja- ja rahueetika alavaldkonda iseloomustavad märksõnad: õiglase sõja teooria, realism, patsifism, tuumaeetika, militaareetika, piinamine, inimõigused, sõjavangide kohtlemine, vägivald, sõjareeglid.

Allikas: TÜ EETIKAVEEB

Uuri lähemalt SIIT!

Head Uudised GoodNews