1. Avaleht
  2. Äri
  3. Startup Estonia kutsub kandma Eestit maailmakaardile
Startup Estonia kutsub kandma Eestit maailmakaardile

Startup Estonia kutsub kandma Eestit maailmakaardile

Startup Estonia kutsub kandma Eestit maailmakaardileStartup Estonia kutsub Eesti start-up-kogukonda osalema rahvusvahelises uuringus, mis annab võimaluse võrrelda Eestit Silicon Valley, Iisraeli jt maailma juhtivate start-up-ökosüsteemidega.

Eesti Arengufondi projektijuhi Rivo Riistopi sõnul on 2015 Startup Ecosystem Survey puhul tegemist maailma suurima ökosüsteemide uuringuga, mida viiakse läbi teist korda. Uuringus on oodatud osalema start-up’id, investorid, mentorid ja teised valdkonnaga kokku puutuvad inimesed.

„Osalemine selles uuringus annab meile võimaluse võrrelda Eesti start-up-ökosüsteemi maailma kõrgeimal tasemel ökosüsteemidega. Tulemustest näeme, mis on hästi ja mida võiks parandada. Adekvaatsete tulemuste saamiseks ootame Eesti start-up-kogukonnalt aktiivset osavõttu,“ kommenteeris Riistop.

Riistopi sõnul annab uuringus osalemine võimaluse märkida Eesti start-up-kogukond maailmakaardile. „Uuring pälvis juba 2012. aastal palju tähelepanu – siis uuriti kokku 50 000 start-up’i ja saadud tulemused jõudsid üle kümne miljoni start-up-kogukonna inimeseni. Ka Eestil on võimalus muuta end start-up-maailmas veelgi nähtavamaks,“ ütles Riistop.

Uuringus osalevaid kogukondi võrreldakse Silicon Valley’ga kaheksa näitaja lõikes ehk hinnatakse ökosüsteemide tugistruktuuride olemasolu, inimkapitali kättesaadavust, start-up’ide kasvuvõimet jne. „Eduka globaalse start-up’i loomiseks on vaja tarka raha, inimesi ja toetavat keskkonda. Selle uuringu tulemuste põhjal näeme, mis on meie tugevused, kuid ka seda, kuidas saaksime veelgi rohkem toetada kohalike edulugude teket,“ rääkis Riistop.

Võrdlustulemuste põhjal saavad start-up’id hinnata ökosüsteeme, et valida enda tegevuseks sobivaim. Samuti on uuringutulemused abiks välisinvestorite ja talentide ligimeelitamisel. „Uuring aitab jälgida, kuhu koonduvad ettevõtted ja tekivad uued kõrgetasemelised start-up-ökosüsteemid,“ lisas Riistop.

Esimeses, 2012. aastal läbiviidud uuringus võrreldi 40 linna andmeid. Praegu koostatavas osaleb juba 100 linna 40 riigist. Uuringu algatajateks on Crunchbase ja Startup Compass.

Uuringus The 2015 Startup Ecosystem Survey saab osaleda 15. juulini andes oma vastused SIIN.

Boonusena saavad kõik uuringus osalejad 3 kuuks tasuta ligipääsu 7 startup tööriistale: Pipedrive, Zendesk, Closeio, Foundersuite, Iron.io, Olark, Wix.

Head Uudised GoodNews