1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Suurimal kooliõpilaste robootika finaalvõistlusel selgub rahvusvahelise turnee Eesti esindus
Suurimal kooliõpilaste robootika finaalvõistlusel selgub rahvusvahelise turnee Eesti esindus

Suurimal kooliõpilaste robootika finaalvõistlusel selgub rahvusvahelise turnee Eesti esindus

Poolfinaal AHHAA-s  Foto: MTÜ Robootika
Poolfinaal AHHAA-s
Foto: MTÜ Robootika

14. ja 15. märtsil koguneb Tartusse AHHAA teaduskeskusesse 350 last robootikavõistluse FIRST LEGO League (FLL) Eesti finaali, mille võitja saab 5000 euro suuruse stipendiumi, et minna Eestit esindama rahvusvahelisele turneele Lõuna-Aafrikasse või Austraaliasse.

FIRST LEGO League’i eesmärk on populariseerida teadust ja tehnoloogiat. Võistluse korraldaja, MTÜ Robootika esindaja, Tartu ülikooli koolirobootika spetsialisti Heilo Altini hinnangul peaks neid valdkondi tutvustama lastele võimalikult noores eas, sest enamasti kujunevad lastel konkreetsed huvid juba algkooli huviringides. „Kahjuks on teaduse ja tehnikaga seotud ringe nende hulgas pigem vähe,“ tõdes korraldaja.

Altini rõõmuks näib see aegamööda muutuvat. „Näha on positiivset trendi, sest üha enam Eesti koole ja huviringe on võtnud südameasjaks tegeleda koolirobootikaga. Laste huvi peegeldab ka suur FLL-il osalejate arv,“ sõnas Altin.

Finaalis võtavad mõõtu aasta alguses Tartu ja Tallinna kvalifikatsioonivõistlusest edasi pääsenud 2–10-liikmelised 9–16-aastaste noorte võistkonnad. Tartusse koguneb ligi 40 meeskonda Eestist ja välismaalt. Korraldajate hinnangul on tegemist esimese suurima välismeeskondade osalusega FLL võistlusega Eestis – võistkondi on oodata Leedust, Lätist, Moldovast ja Norrast.

Heilo Altini sõnul on robootikal üldhariduses laiem eesmärk kui vaid robootika õpetamine. „Nimelt on robotid motiveerivad õppevahendid probleemide lahendamiseks ja meeskonnatöö oskuse arendamiseks, kasvõi füüsika tunnis Newtoni või impulsi jäävuse seaduste õppimisel.“

Sellest tulenevalt on ka FLL-il kindel teema, millele võistlejad peavad robotite ja meeskonnatööga lahendusi leidma. Tänavuse võistluse teema on „Tuleviku klass“ ehk lapsed nuputavad, mida saaks koolielus teha teisiti, et õppida oleks lõbusam ja tõhusam.

Selle tähe all saavad võistlejad kahe päeva jooksul osa robotimängust, robotidisainist ning uuenduslikke õppelahendusi kirjeldavate projektide loomisest, samal ajal õppides ka koostööd.

Projekti jaoks tuleb valida reaaleluline probleem, leida sellele innovaatiline lahendus ja võistlusel oma probleemi lahendust viie minuti jooksul hindajatele demonstreerida.

Robotimängus saavad meeskonnad kasutada väljakut, kus on robotimängu missioonimudelid. Noored on kaheksa nädala jooksul ehitanud roboti, mis hakkab 2,5 minuti jooksul missioone lahendama ja võistkonnale punkte koguma.

15. märtsil kell 14.30–15.30 selgub, milline Eesti koolinoorte võistkond saab stipendiumi, et sõita Lõuna-Aafrikasse või Austraaliasse.

FLL ühendab sel hooajal maailmas enam kui 265 000 last. Kõik robootikahuvilised on teretulnud FIRST LEGO League üritusel osalema.

Vaata täpsemat ajakava sündmuse kodulehelt www.robootika.ee/fll.

Head Uudised GoodNews