1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tallinna Loomaaias tähistatakse ninasarvikupäeva
Tallinna Loomaaias tähistatakse ninasarvikupäeva

Tallinna Loomaaias tähistatakse ninasarvikupäeva

IMG_8129-2Pühapäeval päev enne rahvusvahelist ninasarvikupäeva, ühineb rahvusvahelise sarvekaubanduse vastase aktsiooniga ka Tallinna Loomaaed. Päeva raames külastab kell 12.00 Tallinna Loomaaia ninasarvikuid ka linnapea Edgar Savisaar, kes on ninasarvik Kigoma vaderiks.

Ninasarvikupäeva tähistamine algab pühapäeva keskpäeval ninasarvikuaediku juures. Kaasa löövad trummiansambel Kuku, tantsurühm Aafrika Eestis jt. Kella 13-15 toimub elevandimajas ninasarvikumaski või –sarve meisterdamine, ninasarvikute voolimine Tauno Kangro juhendamisel. Loomaaia teadussekretär Tiit Maran räägib aga ninasarvikute olukorrast, sarvekaubandusest ja loomade kaitsest.

Rahvusvahelise ninasarvikupäeva raames põletavad kampaanias osalevad loomaaiad sarviku sarve, et tõmmata tähelepanu massiliselt levivale sarvekaubandusele. Iga päev tapetakse maailmas kolm ninasarvikut. Kampaaniat koordineerib Tšehhis asuv Dvur Kralove loomaaed, kes on üks Euroopa kahest loomaaiast, kes taasasustab musti ninasarvikuid loodusesse. Olukord on nii hull, et salakütid on jõudnud sarve jahil ka loomaaedadesse.

Kui 19. sajandi algul oli maailmas ligikaudu miljon ninasarvikut, siis 1970-ndateks oli järel 70 000, praegu on neid maailmas umbes 28 000. Arvukuse languse peapõhjuseks on inimtegevus: salaküttimine sarvede müümise eesmärgil, elupaikade kadumine ja keskkonna saastamine (maa-alade tööstuslik hõivamine ja ebaseaduslik raie); ka relvakonfliktidega piirkonnad on sarvikutele eluohtlikud.

Kõigest lähemalt saab aga kuulata-teada pühapäeval Tallinna Loomaaias.

Head Uudised GoodNews