1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Täna algavad Setomaal valge pitsi päevad
Täna algavad Setomaal valge pitsi päevad

Täna algavad Setomaal valge pitsi päevad

SetoValgePitsIrboskastTänasest kuni 22. märtsini toimuvad Setomaal, Obinitsas seto valge pitsi päevad, kus käsitööhuvilised saavad soome-ugri meistrite juhendamisel õppida erinevate pitside heegeldamise oskusi. Toimuvad ka moedemonstratsioon, pitsinäitused, raamatuesitlus ning toiduvalmistamise õppus.

Reede, 20.märts on seto valge pitsi päevadel õppimise päev, kus käsitööhuvilised saavad Setomaa kuulsaimate pitsimeistrite käe all lihvida oma heegeldamise oskusi. Ulve Kangro õpetab hargipitsi heegeldamist, Terje Lillmaa fileetehnikat.
Pitsivalmistamise õpitubasid viivad läbi ka vepsa, udmurdi ja  mari tunnustatud käsitöölised.

Omanäoliseks tõotab kujuneda Petseri 3. kooli ja Metkavitsa kooli käsitööõpetaja Jevgeniy Kurakovi meistriklass. Jevgeniy valdab süstikpitsi, tikkimise, kangakudumise ja õmblemise oskusi – reedel räägib ta pitsi ajaloost ja õpetab, laupäeval demonstreerib süstikpitsi tegemist.

Reedese õppepäeva viib järgmisesse päeva õhtul kell 20.00 algav pitsiöö.

Laupäev, 21. märts on seto valge pitsi päevadel näituste päev. Keskpäeval avatakse seto valge pitsi näitus „Seto Valgõ”, näitus soome-ugri meistrite töödest, näitus Pankjavitsa külast pärit pitsidest ning näitus pitsidest, mis on pärit Setomaa meistrite kodusest varamust. Samuti saab näha, kuidas erinevaid pitse valmistatakse.

Laupäevase päeva üheks tipphetkeks saab olema moedemonstratsioon. Seto rõivakunstnik Margit Mehilane tutvustab oma seto rõivaste kolletsiooni, „Külluslikud etnokudumid” demonstreerivad oma seto-ainelist kollektsiooni ning Seto Käsitöö Kogo näitab seto villasärke.  Soome-ugri meistrid tutvustavad vepsa, udmurdi ja mari rahvarõivaid.

Õhtul kell 17.00 esitlevad   Kauksi Ülle ja Epp Margna oma käsitööteemalist lasteraamatut „KIRI”.

Pühapäev, 22. märts on Tsirgupäev ehk Linnupäev. Hommik algab kell 7.00 kakukeste küpsetamisega. Kell 10.00 algab Sorokosveet – jalutuskäik Obinitsa Seltsimaja  juurest tsässona juurde.

See on seto kultuuris natuke ununenud tähtpäev – öeldakse, et sel päeval pööras 40 tsirku suu kodo poolõ. Perenaised küpsetavad kas 40 kakukest või pannkooki ja panevad need aia otsa tsirkudele (lindudele) – ühes saias võis olla münt või sõrmus, lauldi tsirgulaule.

Keskpäeval algab Obinitsa Seltsimajas soome-ugri söögi õpituba, kus udmurdi, vepsa, mari ja seto meistrid õpetavad oma raha toitude valmistamist. Külas on ka Ruukelite pere, Ljudmilla Ruukel  veab  söögikoolitust.

Laupäeval ja pühapäeval rõõmustavad pitsipäevadel osalejaid oma muusikaga noored udmurdi muusikud Alena Tumerhanova, Ivan Kotelnikov, Pavel Kutergin, Nikolai Anisimov.

Lastele räägitakse pühapäeval ka muinasjutte.

Korralduslikku infot seto valge pitsi päevadel osalemise kohta leiab SIIT.
Seto valge pitsi päevad toimuvad soome-ugri kultuuripealinn 2015 Setomaa, Obinitsa raames.

Head Uudised GoodNews