1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. TÄNA! Riigikogus kaalutakse presidendi otsevalimisi
TÄNA! Riigikogus kaalutakse presidendi otsevalimisi

TÄNA! Riigikogus kaalutakse presidendi otsevalimisi

KeskerakondTäna tuleb Riigikogus esimesele lugemisele Keskerakonna fraktsiooni algatatud põhiseaduse muutmine, mis seadustaks presidendi otsevalimise. Põhiseaduskomisjoni liikme Priit Toobali sõnul toetavad Eesti inimesed presidendi otsevalimisi ning selline samm lähendaks riigipead inimestele.

„Kui rahvas on Eesti riigi kõrgeim võim, siis tuleb neile anda võimalus ka seda võimu kasutada. Erakonnad, kes kardavad rahvast ja rahva arvamust, ei toeta presidendi otsevalimisi. Keskerakonna fraktsioon usaldab rahvast ning meie toetame rahva poolt presidendi valimist,“ sõnas Priit Toobal.

Saadiku sõnul ei toetanud teised erakonnad põhiseaduskomisjonis presidendi otsevalmist ning põhiliseks vabanduseks on seni toodud asjaolud, et riigipea otsevalimised ei sobi parlamentaarse riigikorraldusega kokku ning põhiseadust ei tohiks kergekäeliselt muuta.

„Tuleb aga mõista, et meie ettepanek ei muuda Eestit parlamentaarsest riigist presidentaalseks. Me ei soovi muuta presidendi ülesandeid ega vastutust. Kehtivas põhiseaduses toodud ülesanded ja vastutus sobivad suurepäraselt ka rahva poolt valitud riigipeale. Kuidas üks või teine ametikandja ülesannete täitmisega hakkama saab, sõltub kindlasti konkreetsest naisest või mehest. Heaks näiteks on Leedu, kus presidendil on sarnased funktsioonid nagu meie riigipeal, kuid neil valib presidendi rahvas. Kusjuures ka Leedu on parlamentaarse riigikorraldusega.“

„Erakondadel ei maksa karta, et rahva poolt otse, parlamendi vahenduseta valitud presidendil, on äkki suurem autoriteet ja võib-olla ta on siis vähem aldis parlamendiga koostööd tegema, kuna tema tagasivalimine ei sõltu enam parlamendi fraktsioonide tahtest. Seda küll peljata ei tohiks. Milleks karta riigipead, kes on julge ja ei kõhkle oma õiguses blokeerida parlamendis teerullitaktikaga läbisurutud kobar-, praak- või populistlikke seadusi? Kui rahva mandaadi saanud president manitseb Riigikogu rohkem ja paremini tööle ning distsiplineerib parlamenti, sh valitsuskoalitsiooni, siis usun, et see on ainult hea,“ lõpetas Priit Toobal.

Head Uudised GoodNews