1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PALJU ÕNNE! Tänavused Viljandi linna preemiate saajad on otsustatud
PALJU ÕNNE! Tänavused Viljandi linna preemiate saajad on otsustatud

PALJU ÕNNE! Tänavused Viljandi linna preemiate saajad on otsustatud

viljandiViljandi linnavolikogu otsustas neljapäeva õhtul toimunud istungil tänavused linna preemiate saajad.

Toome lugejateni preemia saajad koos kandidaadiks esitamisel toodud põhjendustega.

Eduard Viira – elutöö preemia

Viljandi linna elutöö preemia määratakse tunnustusena füüsilisele isikule, kelle aastatepikkune tegevus on avalikkuse poolt kõrgelt hinnatud ja kelle kogu elutöö on positiivselt mõjutanud Viljandi linna arengut ja mainet. Preemia suurus on 6000 eurot.

Eduard Viira on teenekas arst, kes suurima panuse oma elutööst on andnud viljandlastele ja Viljandile. Alates 1977.a. juhtis Eduard Viira aastaid Viljandi haigla kirurgia osakonda. Sellesse tegevusaega langevad paljud uuendused kirurgilises tegevuses – intensiivravi palati avamine, töö alustamine uues haiglas jne. Lisaks arstitööle õpetas Eduard Viira aastaid Tartu Meditsiinikooli Viljandi filiaalis meditsiiniõdesid kellest paljud töötavad ka täna viljandlaste heaks. 1978-1996.a. Lõuna-Eesti Kirurgide Seltsi esimees, 1999.a. kuni tänaseni Eesti Seeniorkirurgide Seltsi esimees, 2003.a. Eesti Kirurgide Assotsiatsiooni juhatuse liige, 2002-2014.a. Viljandi Haigla Ametiühingu usaldusisik.

Aktiivse haigla ametiühingu organisaatorina tegi ta väga palju kõigi ametiühingusse kuulujate ja nende viljandlastest pereliikmete heaks-sagedased ühised väljasõidud, kohtumised tuntud inimestega. Aktiivselt toetati abivajajaid. Hoolivus kaastöötajate suhtes oli ja on iseloomulik tema natuurile. Lisaks on Eduard Viira trükis avaldanud 47 arstiteaduslikku publikatsiooni. Inimliku, naeratava ja alati vastutuleliku arstina on Eduard Viira teatud-tuntud paljudele viljandlastele.

EELK Viljandi Jaani kogudus – aastapreemia

Viljandi linna aastapreemia määratakse tunnustusena teo või saavutuse eest, mis on kalendriaastal olnud Viljandi linnale olulise tähtsusega. Preemia võidakse määrata füüsilisele või juriidilisele isikule või muule ühendusele, mis ei ole juriidiline isik. Preemia suurus on 1500 eurot.

EELK Viljandi Jaani kogudus saab tunnustuse projekti „Tornikell meie linnas” läbiviimise eest, mille tulemusel on Viljandi Jaani kiriku torni paigaldatud Eesti suurim, 25 kellast koosnev pronksist kellamäng.

Valdavalt Hollandi kuninglikus valukojas valatud heakõlaline kromaatiline kellamäng, mis võimaldab mängida 2 oktavi ulatusse mahtuvaid teoseid, lisab väärtust linna elukeskkonnale ning on uus ligimeelitav põhjus turistidele Viljandi külastamiseks.

Tule õue! – Gea Melin – kultuuripreemia

Viljandi linna kultuuripreemia määratakse Viljandi linnas tegutsevale füüsilisele või juriidilisele isikule või muule ühendusele, mis ei ole juriidiline isik, väljapaistva tegevuse eest kultuuri edendamisel või saavutuse eest kultuuri valdkonnas. Preemia määramisel arvestatakse konkreetseid saavutusi kalendriaasta vältel kultuuri valdkonnas, tulemuslikkust kultuurielu korraldamisel, panust kultuurielu propageerimisel. Igal aastal määratakse kuni kaks preemiat, mille suurus on 1000 eurot.

Tule Õue! liikumine sai alguse 35. rahvusvaheliste hansapäevadega, kuid on edaspidi iseseisvalt edasi liikunud ja arenenud. Tule Õue! liikumisest on saanud Viljandi vana- ja kesklinna elanikke ühendav liikumine, mille raames korraldatakse kodanikualgatuse raames erinevaid ettevõtmisi. Tule õue! on suurepärane näide kodanikualgatusest, mis on eeskujuks paljudele teistele. Tule õue! näitab, et ka linna elanikud ise saavad oma elu paremaks ja kirevamaks muutmiseks palju ära teha.

VLND – kultuuripreemia

Veebiportaal ja Facebooki leht VLND pakub alternatiivset ja nooruslikku kodulinnapõhist lugemismaterjali ning vaatenurka Viljandi linnale ning siin toimuvale. VLND on pannud Viljandi teist rütmi hingama ning näitab linna siinsetele ja kaugemalt tulijatele värskema nurga alt.

Ugala Teater SA – laste- ja noortesõbraliku ettevõte 

Viljandi linna laste- ja noortesõbraliku ettevõtte nimetus määratakse tunnustusena ettevõttele (täisühing, usaldusühing, osaühing, aktsiaselts, tulundusühistu, füüsilisest isikust ettevõtja, mittetulundusühing, sihtasutus), mille asukoht ja/või üks põhitegevuse koht on Viljandi linn ning mille tegevus on kalendriaasta jooksul aidanud kaasa linna laste ja noorte elu-olu parandamisele. Igal aastal määratakse üks Viljandi linna laste- ja noortesõbralik ettevõte, kelle nimi kantakse Viljandi linna auraamatusse.

Teater Ugala on viimase mõne aasta jooksul olnud heaks koostööpartneriks erinevatele noorteprojektidele. Olles gümnaasiuminoorte sündmuste ning koolivälistele noorte omaalgatusele toetaja kui ka ise suurepäraste lasteetenduste lavale tooja, on „Ugala” teater kahtlemata rikastanud noorte viljandlaste vaba aja veetmise võimalusi.

Mikk Mihkel Vaabel – aasta noor 

Viljandi linna aasta noore preemia määratakse tunnustusena Viljandi linna noorele vanuses 7–26 aastat või Viljandi linnas tegutsevale noortekollektiivile, kelle töö, tegevus või saavutused kalendriaasta jooksul on olnud teistele linna noortele eeskujuks ning motivatsiooniks. Preemia määramisel arvestatakse saavutusi linna noorte eluolu parandamisele kaasaaitamises, vaba aja veetmise võimaluste arendamises, noorte huvide eest seismises ja noorte omaalgatusliku tegevuse propageerimises kalendriaasta jooksul. Igal aastal määratakse üks 1000 euro suurune preemia.

Koos meeskonnaga viis Mikk Mihkel Vaabel läbi StratoChemi projekti. Ta on aastaid vedanud teadusteatrit „Teeme keemiat,” mis aitab noorte hulgas populariseerida teadust. Samuti aitas ta korraldada üle-Eestilist võrgupidu «interLAN». MTÜ Teeme Keemiat ja teadusteatri eestvedaja. Mikk Mihkel on aidanud populariseerida reaalteadusi oma eakaaslaste aga ka vanemate ja nooremate seas. Ta on kaasa löönud mitmete linnas oluliste sündmuste juures lisades neile oma organisatsiooniga unikaalse väärtuse.

Marko Koks – spordipreemia

Viljandi linna spordipreemia määratakse Viljandi linnas tegutsevale füüsilisele või juriidilisele isikule või muule ühendusele, mis ei ole juriidiline isik, väljapaistva tegevuse eest spordivaldkonna edendamisel või saavutuse eest spordi valdkonnas. Preemia määramisel arvestatakse konkreetseid kalendriaasta vältel saavutatud sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust spordielu arendamisel, korraldamisel ning propageerimisel. Igal aastal antakse välja kuni kaks preemiat, millest üks määratakse kuni 21 aastasele noorele sportlasele. Preemia suurus on 1000 eurot.

Marko Koks saab tunnustuse aktiivse ja tulemusrikka tegevuse eest Viljandi käsipalli arendamisel ning Viljandi HC juhtimisel.

Kristjan Johanson – noor sportlane

Kristjan alustas jalgrattatreeningutega 2004. aasta sügisel Viljandi rattaklubis noorema astme treeninggrupis. Kõik need aastad on Kristjan kuulunud oma vanusegrupis vabariigi paremikku ning kuulub ka Eesti juunioride koondisesse. Kristjan on olnud edukas nii maantee- kui ka maastikusõidus, kuid rohkem meeldib talle siiski maanteesõit. Ta on sihikindel, aktiivne ja kõrgelt motiveeritud noorsportlane oma kõrgete eesmärkidega. Klubikaaslaste hulgas on Kristjan liider ning omab autoriteeti, kuid on valmis meeskonna heaks ka ise vaeva nägema. Samal ajal omandab Kristjan gümnaasiumiharidust Viljandi Gümnaasiumi matemaatika-füüsika õppesuunal.

Andres Tabun – teatripreemia

Viljandi linna teatripreemia määratakse väljapaistva tegevuse eest teatrikunsti edendamisel Viljandi linnas. Preemia määratakse Viljandi linnas tegutsevale füüsilisele isikule või kollektiivile või Viljandi teatrites etenduste lavaletoomisel osalenud külalislavastajale või külalisnäitlejale. Preemia määramisel arvestatakse konkreetseid saavutusi kalendriaasta vältel nii lavakunsti viljelemisel kui ka teatrialase tegevuse kajastamisel meedias. Igal aastal määratakse üks preemia, mille suurus on 1000 eurot.

Andres Tabun on töötanud Ugalas ligi 40 aastat. Tippvormis näitlejana tegi ta 2015.a. särava peaosa lavastuses “Amalia” ja õnnestunud kõrvalosa lavastuses “Ema oli õunapuu”. Lisaks väärivad tunnustust tema iga-suvised ülesastumised Karahvin Teatri koosseisus Õisu mõisas.

Erkki Ehand – ettevõtluse edendaja

Viljandi linna tiitel «Ettevõtluse edendaja» omistatakse füüsilisele või juriidilisele isikule, kes ettevõtte omaniku või tegevjuhina on oma ettevõtte juhtimise ja majandustegevuse kaudu kaasa aidanud Viljandi ettevõtluse arengule. Tiitel omistatakse füüsilisele või juriidilisele isikule, kelle registreeritud elukoht või asukoht on Viljandi linn, või kelle juhitava või kellele kuuluva ettevõtte asukoht ja/või põhitegevuse koht on Viljandi linn.

Erkki Ehand on ülesse ehitanud linna ühe tootlikkuma ettevõtte ja selles ühe meeldivaima töökeskkonna, loonud olulisel määral uusi töökohti ja on oma eestvedamise oskusega eeskujuks ja tootlikkuse teema eestkõnelejaks. Suurte kogemustega tootmise ekspert, kes on ettevõtte Bed Factory Sweden OÜ tegevjuhina viimaste aastatega saavutanud ettevõtte käibe 4-kordse kasvu, loonud juurde 70 uut töökohta ning kes esimesena Viljandi ettevõtetest on tööpakkumistes tulnud välja avalike palganumbritega. Erki lahkus küll äsja Bed Factory Sweden juhi kohalt, kuid jõudis lühikese ajaga panna Viljandisse püsti täiesti uue tehase ning kasvatada oluliselt töötajate arvu, mis tähendab ka märkimisväärset panust Viljandi linnaeelarvesse ning arengusse.

Raul Alliksaar – ettevõtluse edendaja

Raul Alliksaar sai preemia Viljandi üürikorterite turu arendamise eest. Teostas esimese terve maja kinnisvaraarenduse peale majanduskriisi: A. Andis olulise panuse Viljandi kinnisvara turu arengusse; B. „murdis müüti” Viljandi kinnisvara arenduse mõttetusest, loodetavasti see innustab nii tema kui teiste ettevõtjate järgmisi samme.

Head Uudised GoodNews