1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tartu ülikool paistab maailmas silma viiel erialal
Tartu ülikool paistab maailmas silma viiel erialal

Tartu ülikool paistab maailmas silma viiel erialal

Foto: Hendrik Osula
Foto: Hendrik Osula

Rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) avalikustas täna edetabeli „QS World University Rankings by Subject 2015“, mis reastab maailma ülikoole 36 erialal. Tartu ülikool on edetabelis esindatud viie erialaga.

Kõrgeimal positsioonil (101-150) on juba kolmandat aastat tabelis püsiv kommunikatsiooni- ja meediauuringud. Sellele järgneb filosoofia (151-200), inglise keel ja kirjandus (201-250), nüüdiskeeled (251-300) ja meditsiin (301-350).

Tartu ülikooli õppeprorektori Martin Halliku sõnul liigub Tartu ülikool rahvusvahelise ülikoolina oma õppe- ja teadustöös õiges suunas, sest lisaks püsimisele maailma 3% parima ülikooli hulgas jõuab igal aastal edetabelisse üha enam erialasid. „Maailma ülikoolide konkurentsis on Tartu ülikoolil kõigis teadusvaldkondades väga tugevaid erialasid. See teadmine võiks rõõmustada nii tulevasi sisseastujaid kui ka tänaseid tudengeid ja olla kiituseks ülikooliperele pühendumusega tehtud töö eest,“ lisas Hallik.

Filosoofiateaduskonna dekaan professor Margit Sutrop rõõmustas filosoofiateaduskonna tugeva positsiooni üle kolmel erialal. Kui nüüdiskeeled paistsid silma juba eelmisel aastal, siis filosoofia on nii kõrgel kohal esimest korda.

Sutrop usub, et filosoofia kuulumine 200 parima hulka näitab, et viisteist aastat tagasi võetud suund rahvusvahelistumisele hakkab vilja kandma. „Kümmekond välismaa parimates ülikoolides kaitstud doktorikraadi, ingliskeelse magistriõppekava avamine Tartus, osalemine rahvusvahelistes teadusprojektides ja koostöövõrgustikes, välisõppejõudude ja kümnete järeldoktorite kaasamine ning arvukate rahvusvaheliste konverentside korraldamine on aidanud tõsta filosoofide õppe- ja teadustöö kvaliteeti ning nähtavust maailmas,” ütles Sutrop.

Tartu ülikooli meediauuringute professori Pille Pruulmann-Vengerfeldti sõnul on ka kommunikatsiooni- ja meediauuringutes esimese 150 sekka jõudmine meeldiv tunnustus kogu ühiskonnateaduste instituudile. „Palju tööd tehakse meeskonnana koos ning on väga tore, et meie ühisloome ja saavutused on jätkuvalt vilja kandnud ja silma paistnud,“ tõdes professor.

Maailma ülikoolide paremustabelit „QS World University Rankings“ koostav QS seab alates 2011. aastast ülikoole pingeritta ka üksikute erialade kaupa. „QS World University Rankings by Subject“ eesmärk on anda avalikkuse käsutusse võrreldav informatsioon ülikoolide tugevuste kohta üksikerialade tasemel.

Edetabeli koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning bibliomeetrilisi näitajaid (allikana kasutatakse kirjastuse Elsevier bibliograafilist andmebaasi Scopus). Edetabeli 2015. aasta väljaande koostamisel analüüsiti kokku enam kui 3500 ülikooli andmeid, vähemalt mõne erialaga tabelisse jõudnud ülikoole oli ligi 900.

QS koostatava maailma ülikoolide edetabeli „QS World University Rankings“ läinudaastane väljaanne paigutas Tartu ülikooli rekordkõrgele 379. kohale.

Head Uudised GoodNews