1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tartu ülikooli botaanikaaia 110-aastane palm sai enda ümber uue kasvuhoone
Tartu ülikooli botaanikaaia 110-aastane palm sai enda ümber uue kasvuhoone

Tartu ülikooli botaanikaaia 110-aastane palm sai enda ümber uue kasvuhoone

Botaanikaaed enne ja pärast  Foto: TÜ botaanikaaed
Botaanikaaed enne ja pärast
Foto: TÜ botaanikaaed

TÜ botaanikaaed avab 2. märtsil renoveeritud palmihoone. Energiasäästlikumaks muudetud kasvuhoones on nüüd paremad tingimused nii taimedele kui ka külastajatele.

Tartu ülikooli botaanikaaia palmihoone renoveerimine algas 2014. aasta suvel. Renoveerimistööde ajaks koliti välja 95% kollektsioonist. Suuremad, juurtega krundis kasvavad taimed kaeti tööde ajaks kaitsekattega.

Renoveerimise käigus eemaldati 2000 m2 ja 21 tonni vana klaaskatet, lõigati välja 2000 meetrit vanu torusid ja radiaatoreid, puhastati ja värviti 22 meetri kõrguse hoone kandekonstruktsioonid. Palmihoone kaeti plastikkatetega ja varustati eritasandiliste tuulutusluukidega, samuti paigaldati uus küttesüsteem.

„Uus kasvuhoone on energiasäästlikum ning enam ei puhu ka tuul läbi,“ lausus botaanikaaia juhataja Jüri Sild. Kasvuhoones uuendati ka suurem osa kasvupinnasest, puhastati bassein, taimed istutati uutesse pottidesse või uuendatud pinnasesse.

Palmihoone vanim asukas – 110-aastane kanaari datlipalm – pidas renoveerimistöödele hästi vastu. Külastajad saavad datlipalmi ja teisi eksootilisi taimi uudistama tulla 3. märtsist iga päev kell 10-17.

Palmihoone remonditööd tegi AS EVIKO ja rahastas Tartu ülikool.

Tartu ülikooli botaanikaaia kasvuhoonetekompleks koos abiruumidega valmis 1809. aastal J. W. Krause projekti alusel. Palmihoone valmis 1984. aastal Ingrid Mardi projekti järgi.

Head Uudised GoodNews