1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu ülikooli MOOC-id on Eesti kõrghariduse viinud enam kui 70 riiki
Tartu ülikooli MOOC-id on Eesti kõrghariduse viinud enam kui 70 riiki

Tartu ülikooli MOOC-id on Eesti kõrghariduse viinud enam kui 70 riiki

Foto: Andres Tennus/TÜ
Foto: Andres Tennus/TÜ

Täna algab Tartu ülikoolis õppijate suure soosingu saanud e-kursus „Programmeerimisest maalähedaselt“. Üheskoos möödunud nädalal alustanud veebikursusega „Mõõtemääramatuse hindamine keemilises analüüsis“ osaleb Tartu ülikooli tasuta e-õppel üle 1000 inimese Eestist ja 70 teisest riigist.

Esimese eestikeelse suuremahulise avatud e-kursuse (MOOC-i) eestvedaja, arvutiteaduse instituudi lektor Eno Tõnisson märkis, et e-kursusele „Programmeerimisest maalähedaselt“ registreerus vaid paari päevaga 650 inimest.

„Kuigi populaarsetes MOOC-ides üle maailma osaleb ka tuhandeid õppijaid korraga, otsustasime osavõtjate arvu piirata. Me ei taha teha masinlikku kursust, vaid soovime õppijatele pakkuda ka personaalset toetust, mis nõuab aga inimesi ja aega,“ jätkas Tõnisson, rõhutades, et kõige olulisem on õppekvaliteet.

Möödunud nädalal alanud MOOC-il „Mõõtemääramatuse hindamine keemilises analüüsis“ osaleb ligi 450 õppijat 70 riigist, millest eksootilisemad on Indoneesia, Myanmar, Filipiinid, Bangladesh, Jordaania, Honduras, Trinidad ja Tobago, Uganda, Zimbabwe. Kursus on inglise keeles ning toimub keemia instituudi professori Ivo Leito eestvedamisel juba teist korda.

2014. aastal osales Leito kursusel 270 inimest 40 riigist. „Nagu ka 2014. aastal, on suurem osa tänastest kursuslastest analüütilise keemia laborite töötajad, mis taas tõestab, et analüütilise keemia valdkonnas on jätkuvalt vaja mõõtemääramatuse teemalisi koolitusi,“ leidis professor Leito.

Hiljuti lõppes õppetöö Euroopa kolledži ingliskeelsel MOOC-il „Euroopa energiapoliitikad“, kus osales enam kui 150 huvilist.

Tartu ülikool jätkab MOOC-ide väljatöötamist ja läbiviimist. MOOC-id on avatud kõigile huvilistele, sobides enesetäienduseks töö, pere ja teiste õpingute kõrvalt.

Rekordilise huvi pälvinud eestikeelne MOOC „Programmeerimisest maalähedaselt“ toimub uuesti oktoobris. Kes selle ajani oodata ei malda, võib alates 9. märtsist kursuse materjale vaadata SIIT.

Sügissemestril viiakse uuesti läbi ka ingliskeelne kursus „Digitaalne pilditöötlus.“ Järgmine mõõtemääramatuse veebikursus on plaanis korraldada kevadel 2016. Seni on kõik kursuse materjalid kättesaadavad veebilehel.

MOOC (ingl massive online open course) on avatud registreerimisega täielikult veebipõhine täiendusõppekursus, mis on osalejatele tasuta. MOOC-is toimub osalejate juhendamine ja hindamine ning lõpetajatel on võimalik saada tunnistus. Tartu ülikool pakub MOOC-e esimese Eesti kõrgkoolina aastast 2014.

Head Uudised GoodNews