1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Toivo Tulev saab esimese Lepo Sumera heliloomingu preemia
Toivo Tulev saab esimese Lepo Sumera heliloomingu preemia

Toivo Tulev saab esimese Lepo Sumera heliloomingu preemia

Toivo Tulev Foto: erakogu
Toivo Tulev
Foto: erakogu

Täna antakse Pärnu kontserdimajas Pärnu Muusikafestivalil üle Eesti Autorite Ühingu ja Eesti Heliloojate Liidu algatatud esimene Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia, mille laureaadiks valis žürii üksmeelselt helilooja Toivo Tulevi.

Preemiaks on 4000 eurot, koostöö Pärnu Muusikafestivaliga, uue teose tellimus festivalilt Eesti Muusika Päevad ning rahvusvaheliselt tunnustatud klaasikunstniku Mare Saare taies, mis on inspireeritud Toivo Tulevi loomingust.

Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Preemia žüriisse kuuluvad dirigent Paavo Järvi, helilooja Erkki-Sven Tüür, muusikateadlane Kerri Kotta ning elektronmuusik Tammo Sumera.

„Toivo Tulev on oma muusikas kompromissitu visionäär ja selgelt äratuntava muusikalise omailma looja. Eriti just viimastel aastatel on helilooja mõtlemisse lisandunud sümfooniliselt laia haaret, tahet arendada muusikalisi ideid nende viimsete konsekventsideni, mille tulemusena on sündinud mitmeid klassikalisi žanre originaalselt ümbermõtestavaid teoseid. Toivo Tulevi tegevuses on ühtlasi oluline koht õpetamisel – ta on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kompositsiooniosakonna juhataja ja professor,“ on žürii üksmeelne põhjendus, miks just Toivo Tulev osutus esimeseks preemia laureaadiks.

Žürii esimees Paavo Järvi lisab:„Mastaapset mõtlemist, ja mitte ainult kunstis, on alati oluline tähele panna, sest maailmas domineerib täna bürokraatlik mõtteviis. Suure idee inimesi ja unistajaid on vähe või siis pole neid näha. Kõik inimesed peegeldavad oma reeglite ja tõekspidamistega ühiskonda, milles nad on kasvanud. Väga üksikud oskavad sellest välja saada ja leida oma tee. Oma keele leidmine on heliloojal kõige raskem asi.“

Järvi on plaadistanud ka kõik Lepo Sumera sümfooniad. „Lepo Sumeraga oli alati huvitav koos olla. Olin korduvalt tunnistajaks sellele, kuidas tal ühest lausest või impulsist võis tekkida idee, mida ta hakkas kohe arendama. Aastad, mil ma temaga koos töötasin ja tema muusikat plaadistasin, olid minu jaoks väga õpetlikud. Tundsin, et ta oli juba siis väga oluline lüli Eesti kaasaegse muusika ajaloos,“ meenutab Järvi.

Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia kandidaate esitasid žürii liikmed. Laureaat selgus žürii arutelus.

Tänasel kontserdil esineb Viktoria Mullova viiulil ja Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatusel. Kavas on Erkki-Sven Tüüri „Tormiloits“, Jean Sibeliuse Viiulikontsert, op. 47 ja Carl Nielseni Sümfoonia nr 2.

Head Uudised GoodNews