1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Toomas-Hendrik Ilves: Valitsused peaksid lähtuma positiivsest visioonist ning digiarengule oma riikides igakülgselt kaasa aitama
Toomas-Hendrik Ilves: Valitsused peaksid lähtuma positiivsest visioonist ning digiarengule oma riikides igakülgselt kaasa aitama

Toomas-Hendrik Ilves: Valitsused peaksid lähtuma positiivsest visioonist ning digiarengule oma riikides igakülgselt kaasa aitama

Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves osales Davosis Maailma Majandusfoorumil digitaalsele arengule ning geopoliitikale keskenduvates kõrgetasemelistes paneelides. Samuti kohtus Eesti riigipea Maailma Majandusfoorumi raames mitmete ülemaailmsete tehnoloogiaettevõtete, nagu Kudelski Grupp, Google, Cisco juhtidega; samuti Kanada välisminister John Baird’iga. Tagasi Eestisse jõuab riigipea täna õhtul.

Kui veel mõned aastat tagasi oli Davosi foorumil üksikud töörühmad digiühiskonna teemadel ning need olid enamjaolt mõeldud info- ja kommunikatsioonisektori ettevõtetele, siis nüüdseks on toimunud suur muutus – foorumi ürituste läbiv teema on digitaliseerumine. See muutus on üks kinnitus, et uus digiajastu puudutab kõiki majandusharusid.

President Ilves kutsus üles ettevõtete esindajaid ühendama oma jõud poliitikakujundamisel: “Edukalt toimiv digitaalne majandusruum eeldab andmete vaba liikumist üle piiride. Digituru arenguks vajalike regulatsioonide loomine toimuks tõhusamalt, kui sellesse panustaksid ühiselt erinevad majandussektorid. Ka Euroopa Liidus on kindlasti enam kõlapinda algatustel, mis ei jää kitsalt üle voliniku haldusalasse, vaid on majandussektoreid läbiv probleem. Just sellised on tänaseks tehnoloogia arenguga seotud teemad.”

Ukraina teemalisel paneelil, mis tõi kokku mitmed Ukraina ja Euroopa kõrgetasemelised poliitkuid ning keskendus peamiselt Ukraina edasistele majanduslikele väljakutsetele, rääkis president Ilves reformide vajalikkusest, meenutades Eesti iseseisvuse taastamise järgseid aastakümneid. President Ilves tõdes, et kuigi Venemaa agressioon on objektiivne väline tegur, mis muudab Ukraina valitsusel oma riigi elu korraldamise keerulisemaks, siis möödapääsmatute reformide elluviimine ka selles olukorras on eelkõige Ukraina riigi õlul ja Euroopa Liit saab olla siin vaid toeks.

Maailma Majandusfoorum (World Economic Forum, WEF) on Šveitsi mittetulundusfond, peakorteriga Genfis, mille iga-aastane tippkohtumine toimub jaanuaris Šveitsis Davosi mägikuurordis. Lisaks korraldab WEF aastas kuus kuni kaheksa regionaalset üritust erinevais maailma paigus. Seekordne tippkohtumine tõi taas kokku tuhanded äriliidrid, tipp-poliitikud, intellektuaalid ja ajakirjanikud kogu maailmast. Nelja päeva jooksul arutleti Davosis maailma majanduse ees eeloleval aastal seisvate olulisemate väljakutsete üle, keskendudes nende põhjustele ning võimalikele tagajärgedele kõige laiemas võtmes. Eesti president osales Davosi tippkohtumisel selle korraldaja, professor Klaus Schwab’i kutsel teist korda.

Head Uudised GoodNews