1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. TORUPILLID JA NEOFOLK! Rakvere vanalinnas kajavad täna Vene tüdrukutebändi torupillid ja Läti neofolk
TORUPILLID JA NEOFOLK! Rakvere vanalinnas kajavad täna Vene tüdrukutebändi torupillid ja Läti neofolk

TORUPILLID JA NEOFOLK! Rakvere vanalinnas kajavad täna Vene tüdrukutebändi torupillid ja Läti neofolk

IDISITäna kell 18 avab oma väravad Rakvere linnakodaniku muuseumi hoov, kus võluv ainult tüdrukutest koosnev Moskva keskaja-fusion bänd Idisi paneb torupillid hüüdma ja trummid põrisema. Lisaks neile astub üles ka Läti neofolk kollektiiv Ēnu Kaleidoskops.

IDISI looming ühendab endas keskaegse muusika traditsioonid ja maagilise fantaasia maailma. Idisi muusikas segunevad keskaja muusika, fusion, dark folk ja world music. Bändi suureks eeskujuks on kuulus sarnast muusikat esitav Saksa kollektiiv Corvus Corax, kellega koos on õnnestunud Idisi tüdrukutel ka mõned korrad koos laval olla.

Terve selle kuu on tüdrukutel olnud tihedalt esinemisi festivalidel Hollandis, Poolas, Rootsis, Saksamaal ja hea sõnaga meenutavad nad ka mõnusat Pärnu hansapäevade õhkkonda.

„Esitame täna Rakveres oma tumefolgilikuma kava. Ootame seda esinemist väga,” on Idisi tüdrukud õhinas. Pärast Rakveret ootab neid ees kodutee Moskvasse.

Idisi on oodatud esineja keskaja festivalidel üle terve Euroopa. Tüdrukud on menukalt esinenud ka Viljandi ja Pärnu hansapäevadel, Pärnus isegi mitmel aastal. Oma tihedas tuurigraafikus leiavad tüdrukud aega ka tulla otse Visby vanamuusikafestivalilt siia ja rõõmustada oma muusikaga ka Rakvere publikut. Tüdrukute hoogne esinemine ja kaasakiskuv muusika ei jäta külmaks kedagi. Elektrit tüdrukutebänd ei tarbi, kogu nende kontsert on täisakustiline, nii nagu torupillide torudest tuleb ja trumm matsu annab.

Ēnu Kaleidoskops (Varjude Kaleidoskoop) on hetkel ainus rahvusvaheliselt tuntud Läti neofolk bänd, mis alustas tegustemist 2004. aastal. Seda Riias tegustevat vahel 6 vahel 5-liikmelist bändi võib peaaegu orkestriks nimetada: tshello, viiul, flööt, kitarrid ja mõned pillid veelgi on esindatud.

2008. aasta suvel ühines Mārtiņš ka tantsulisemat muusikat esitava dark electro kollektiiviga StandART, mis on Eestiski korduvalt esinenud.

Ēnu Kaleidoskops peab oluliseks uue tänapäevase mütoloogia loomist, milles varjud vahelduvad varjude kaleidoskoobis.

Augustis 2010 aastal ilmus bändi esimene stuudioalbum ‘Ēnu kaleidoskops’, millele järgnes EP ‘Laumas bērns’ 2012 aastal ja teine täispikk album ‘u-hu!’ 2013. aasta oktoobris.

Ilmateated lubavad täna õhtuks Rakveres ilusat ilma, kuid vihmase ilma korra toimub kontsert Rakvere Linnakodaniku majamuuseumi Musta Kassi pööningul.

Kontserdisari lõpeb selleks aastaks Muuga mõisas võrratu Suurbritannia tshellisti Jo Quaili ja prantsuse ambient-folk bändi Kentin Jivek ülesastumisega 21.08.2016. Ka mõisa uksed avanevad kl 18.

Tumeromantika õhtute kontserdisarja eesmärgiks on tuua suurematest keskustest kaugemal asuvatesse kaunitesse kontserdipaikadesse põnevat, keskmisest erinevat ja ilusat – sageli ka melanhoolsevõitu akustilist või poolakustilist muusikat parimate muusikute esituses.

Viis aastat tagasi Lääne-Virumaal Muuga mõisas alguse saanud ja igal suvel järjepidevalt tegutsenud Tumeromantika õhtute kontserdisari saavutab tänavu oma nelja täiesti erineva kontserdiga eri paigus ning kuue hästi valitud välismaise bändiga juba festivali mõõtme.

Tänavune tumeromantika õhtute sari algas 5. augustil Hiiumaal kahe järjestikusel päeval toimunud Soome kvinteti Harmony Garden ja Rootsi ambiendi projekti BJARGO ülesastumistega.

TumeromantikaÕhtud2016

Head Uudised GoodNews