1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TÜ vastuvõtt lõppenud: rekordarv medaliste eelistavad õpinguid jätkata Tartu Ülikoolis
TÜ vastuvõtt lõppenud: rekordarv medaliste eelistavad õpinguid jätkata Tartu Ülikoolis

TÜ vastuvõtt lõppenud: rekordarv medaliste eelistavad õpinguid jätkata Tartu Ülikoolis

TÜ vastuvõtt lõppenud rekordarv medaliste eelistavad õpinguid jätkata Tartu Ülikoolis
Majandusteaduskonna avatud ülikooli üliõpilased
Foto: Andres Tennus/TÜ

Täna avalikustatud Tartu Ülikooli vastuvõetute nimekirjas tunnistati kõikide õppeastmete peale kokku vastuvõetuks 4207 avaldust. Tartu Ülikoolis eelistasid õpinguid jätkata ligi 70% kõigist tänavu gümnaasiumi medaliga lõpetanutest, mis on viimaste aastate kõrgeim tulemus.

Bakalaureuseõppesse võeti vastu 2661 ning magistriõppesse 1382 avaldust. 164 inimest on juba kinnitanud oma soovi alustada õpinguid Tartu Ülikooli doktorantuuris. „Tartu Ülikoolile on väga tähtis sisseastujate kvaliteet ning seepärast on just gümnaasiumi medaliga lõpetajad ja olümpiaadidelt parimaid tulemusi pälvinud noored ülikooli üheks oluliseks sihtrühmaks,“ rääkis Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik, kelle sõnul oli vastuvõetute nimekirjas kokku 58 väga heade olümpiaaditulemustega noort ning 626 kuld- ja hõbemedalisti, sh 484* tänavu gümnaasiumi medaliga lõpetanud inimest. Hallik rõõmustas, et Tartu Ülikoolis õpinguid jätkata soovivaid medaliste on aasta-aastalt üha enam: „Võrreldes eelmise aastaga on medaliga sisseastujate osakaal tõusnud 10% võrra.“

„Arvestades Eesti demograafilist olukorda, kus gümnaasiumiõpilaste hulk väheneb, on Tartu Ülikool täitnud igati oma vastuvõtuperioodi eesmärgi – meil jätkavad õpinguid mitmekesise taustaga, hariduslikult võimekad ja motiveeritud üliõpilased, kes on tuleviku osas teinud teadliku otsuse jõuda oma tegevustes kaugele,“ ütles Hallik. Prorektor lisas, et Eesti kõrgeima lävendiga ülikooli pääsemine ja siin õppimine on kindel kvaliteedimärk, mis toetab üliõpilaste tulevikuvalikuid: TNS Emori poolt läbiviidud ülikoolide maineuuring kinnitas, et Tartu Ülikooli haridust hindab nii ühiskond kui ka tööturg.

Vastuvõetute arv kajastab TÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul esitatud avalduste hulka päevasesse ja avatud ülikooli õppesse, ent mitte veel õppimatulevaid reaalseid inimesi. „Kõik vastuvõetud peavad õppimatuleku kinnitama ning kes seda ei tee, kaotab oma koha pingereas järgmisele kandidaadile. Pingeread liiguvad, kuni kõik kohad on täis õppimissoovi kinnitanutega,“ ütles Karo ning rõõmustas, et väga paljud on juba teinud otsuse õppekoht vastu võtta ja alustada õpinguid Tartu Ülikoolis. „Õppekoha kinnitamiseks on aega esmaspäeva südaööni,“ toonitas ta.

Vastuvõtuperioodil esitati Tartu Ülikooli kokku 10488 avaldust: bakalaureuseõppesse 7519, magistriõppesse 2589 ja doktoriõppesse 380 avaldust. Kõige rohkem esitati avaldusi arstiteaduse (788), õigusteaduse (392) ja informaatika (390) bakalaureuseõppesse asumiseks. Suurim konkurss oli füsioteraapia (11 inimest kohale), hambaarstiteaduse (9,2) ja psühholoogia erialale (6).

* SA Innove andmetel oli tänavu kuld- ja hõbemedaliga lõpetanuid kokku 696.

Head Uudised GoodNews