1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. TUNNUSTUS! President Toomas Hendrik Ilves Pärt Uusbergile: teie laulud teevad meid paremaks
TUNNUSTUS! President Toomas Hendrik Ilves Pärt Uusbergile: teie laulud teevad meid paremaks

TUNNUSTUS! President Toomas Hendrik Ilves Pärt Uusbergile: teie laulud teevad meid paremaks

Uusberg_1Riigipea Toomas Hendrik Ilves andis Kadriorus Vabariigi Presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase tänavuse preemia heliloojale ja dirigendile Pärt Uusbergile.

„Tundub lausa imelik on nimetada nooreks kultuuritegelaseks loojat, kelle laule on hinge kinni pidades kuulanud lauluväljakutäis rahvast. Ja kui laul lõppes, siis ei tahtnud vaibuda ovatsioonid.“ ütles president Ilves preemia üleandmisel.

Kauaaegse muusika-armastajana oskab ta eristada head tavapärasest ja ehedat kunstlikust, tõdes riigipea ja pöördus Pärt Uusbergi poole: „Teie looming täidab üht peamist kunsti eesmärki – annab hingeülendust. Need laulud jäävad meelde, kõrvu kumisema, meid saatma, ja seetõttu teevad meid paremaks.“

Pärt Uusberg kannab edasi Eesti algupärase koorimuusika traditsiooni, nähtust, mis moodustab päris suure osa eesti kultuuri tuumast, rõhutas riigipea.

Pärt Uusberg ise sõnas: „Olen alati oma loomingus püüdnud väljendada seda, mis mul  hingel  ning mul on hea meel, et kuulajad seda mõistavad ja see inimestele korda läheb.“

Uusberg_2

Riigipea tänas Vabariigi Presidendi kultuurirahastu nõukogu liiget, ettevõtja Indrek Neivelti toetuse eest kultuuripreemia välja andmisel. Samuti ütles riigipea tänusõnad Pärt Uusbergi ühele õpetajale, helilooja Tõnu Kõrvitsale, kes on pälvinud sama preemia aastal 2002.

Helilooja ja dirigent Pärt Uusberg on üks tänapäeva tunnustatumaid noori Eesti kooriheliloojaid maailmas. Tema loomingu põhiosa moodustab koorimuusika, ent ta on loonud ka ansambliteoseid, klaveripalu, orkestri- ja filmimuusikat. Ta on pälvinud tunnustust heliloojana nii Eestis kui ka välismaal, tema koorimuusika on jõudnud ka Eesti laulupidude kavadesse. 2008. aastal asutas Pärt Uusberg kammerkoori Head Ööd, Vend. Koor on tegutsenud aktiivselt nii Eestis kui ka välismaal ning saavutanud tunnustusi mitmetel kodumaistel konkurssidel. Uusberg on töötanud ka koos Eesti Koolinoorte Segakooriga, Mitte-Riinimanda noortekooriga, kammerkooridega Voces Musicales ja Collegium Musicale, segakooriga HUIK ning kammermeeskooriga JÕUD.

2011. aasta noorte laulupeol anti Pärt Uusbergile üle Veljo Tormise Fondi stipendium. 2012. aastal pälvis ta eripreemia a cappella koorilaulu kategoorias meeskoorilaul “Kuule mu palve häält” konkursil European Award for Choral Composers 2012. Samal aastal valis Eesti Kooriühing koostöös Eesti Heliloojate Liiduga Pärt Uusbergi viljaka loomeaasta eest Aasta kooriheliloojaks. Aastal 2014 anti tema muusikaga CD-le “Liiv, meri ning mõtted” Aasta kooriplaadi tiitel. 2014. aastal pälvis Uusberg Gustav Ernesaksa Fondi Koorimuusika edendamise stipendiumi ja 2015. aastal Marje ja Kuldar Sinki nimelise preemia “Noor Muusik”.


Vabariigi Presiendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti kultuuritegelasele, kelle saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemia suurus on 5000 eurot.

Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud folkmuusik Jalmar Vabarna (2015), NO99 teatri dramaturg Eero Epner (2014), pianist Mihkel Poll (2013), ehtekunstnik Tanel Veenre (2012), dirigent Risto Joost (2011), saatesarja “Ööülikool” toimetaja Jaan Tootsen (2010), näitleja, lavastaja ja tõlkija Marius Peterson (2009), luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits ja rahvamuusik Krista Sildoja (2002). Paaril korral on välja antud ka eripreemiaid. 2011. aastal pälvis selle poeet, esseist, tõlkija ja eelarvamustest vabama ühiskonna kujundaja Igor Kotjuh ning 2014. aastal galerist ja Eesti kaasaegse kunsti propageerija Olga Temnikova.

Head Uudised GoodNews