1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. UGALA PÖÖRANE HOOAEG! Uue teatrimaja avamine ja lavalood
UGALA PÖÖRANE HOOAEG! Uue teatrimaja avamine ja lavalood

UGALA PÖÖRANE HOOAEG! Uue teatrimaja avamine ja lavalood

Ugala teater uue teatrimaja ootuses Foto: Heigo Teder
Ugala teater uue teatrimaja ootuses
Foto: Heigo Teder

Algamas on Ugala teatri 97. hooaeg, mille sisse mahub renoveeritud maja avamine, rahvusvahelise teatripäeva tähistamine ja uuslavastused „Võlur Oz’ist“ „Gogoli diskoni“.

Veel seitse kuud annab teater etendusi oma ajutises kodus, Ugala black boxis, mis pälvis oma sisekujunduse ja ehituslike lahenduste eest Eesti Kultuurkapitali aastapreemia. Märtsis kolib teater tagasi Vaksali tänaval asuvasse legendaarsesse punasest telliskivist teatrimajja, mis on viimase pooleteise aasta jooksul läbinud kapitaalse remondi ning avatakse taas publikule.

Teatrijuht Kristiina Alliksaare hinnangul läheb remont igati plaanipäraselt ja täna ei ole põhjust kahelda, et maja valmib õigeks ajaks. „RKASi juhtimisel toimuv ehitusprotsess on igati graafikus ja kõik ehitusega seotud järgnevad hanked on seni kulgenud plaanipäraselt. See andis julguse jaatavalt vastata Eesti Teatriliidu ettepanekule korraldada 2017. aasta rahvusvaheline teatripäev just Ugalas.”

Loominguline juht Ott Aardam rõhutab aga, et kuigi Vaksali tänava majas ringi käies, remondisagina keskel, saab juba reaalselt aimu sellest, milline suur rõõm saab olema sinna majja tagasi kolida, sest täitub midagi sellist, mida on kaua oodatud ja millest on pikalt-pikalt unistatud, siis järgneva seitsme kuu jooksul on Ugala black boxis oodata väga erilisi uuslavastusi.

Ugala avab uue hooaja Teater NO99 näitleja-lavastaja Eva Kolditsa lavastusega „Soo“, mis põhineb Oskar Lutsu samanimelisel jutustusel, ent selles lavastuses pole soo turvaliste laudteedega, mida mööda kõndides võib kailu ja huulheina imetleda, vaid kihisev ja korisev soo, kus soovaimud keedavad määratuis kateldes suppi. Lavastuse kunstnik on Teater NO99 lavastusjuht Kairi Mändla, muusikalise maailma loob lavastusele akordionist Jaak Lutsoja. Laval on Ugala näitlejad Martin Mill, Klaudia Tiitsmaa, Aarne Soro, Kata-Riina Luide, Peeter Jürgens ning külalisena teevad kaasa Anne Türnpu ja Jaak Lutsoja.

Oktoobris esietendub Ugalas Luule Komissarovi saabuvale 75. sünnipäevale pühendatud lavastus „Vanaema ja Issand Jumal“, mille toob lavale Sander Pukk. Hjalmar Bergmani saaga keskmes on jõuka Borckide perekonna matroon Agnes, kelle silme eest libiseb läbi kogu pikk elu: värvikas Borckide suguselts, lapsed ja lapselapsed, riiud ja leppimised, võidetud ja kaotatud lahingud. Tegevus leiab aset 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Rootsis. Kaasa teeb Luule Komissarovi kõrval suur osa Ugala trupist.

Novembris küsib noor lavastaja Mehis Pihla: kes on tänapäeval meie rahva suur kangelane ja vabaduse sümbol? Eesti kirjanduse suurnimi Eduard Bornhöhe ning tema elu ja looming saab osadeks võetud lavastuses „Tasujad“. Ugala uues noortelavastuses löövad kaasa Marika Palm, sellest hooajast Ugala trupiga liitunud Laura Kalle ning Mikk Jürjens Tallinna Linnateatrist.

Jõulukuul seikleb Ugala laval keeristormi poolt võlumaale lennutatud Dorothy, keda kehastab Adeele Sepp. Tagasi koju jõudmiseks peab tüdruk ette võtma teekonna võlur Ozi juurde. Oma teekonnal kohtub ta Hernehirmutise, Plekkmehe ja argliku Lõviga. Kõik need isevärki tegelased ning head ja kurjad nõiad paneb muusikalises lavastuses „Võlur Oz“ elama Ugala trupiga liitunud lavastaja Ringo Ramul. Kunstnikuna on kaasa tegev Marion Undusk, muusika kirjutavad lavastusele Priit Põldma ja Peeter Konovalov. Lisaks Adeele Sepale seiklevad Ozi maailmas Klaudia Tiitsmaa, Martin Mill, Aarne Soro, Vallo Kirs, Kata-Riina Luide ja Vilma Luik.

2017. aasta alguses on aga lavale oodata kahte algupärandit: „Sätendav pimedus“ Martin Alguselt, mille lavastab Taago Tubin ning kus külalisnäitlejana teeb kaasa Märt Avandi, ning Ugala dramaturgi Liis Aedmaa autorilavastusena valmiv „Emadepäev“. Märtsis avab Ugala renoveeritud teatrimaja Lembit Petersoni suure saali lavastus „Nähtamatu daam“ – hispaania näitekirjanik Calderoni maailma dramaturgia kullavaramusse kuuluv näidend. Väikese saali esimeseks uuslavastuseks on Urmas Lennuki dramatiseeritud ja lavastatud A. H. Tammsaare „Tõde ja õigus“, seekord lastelavastusena.

Hooaja lõpus jõuab aga lavale Paavo Matsini juba kultusromaani staatusesse tõusnud „Gogoli disko“, mis on pärjatud uhkete auhindadega nii Eestis kui Euroopas ja mis tänase päevani valitseb raamatumüügi edetabeleid. Pöörase hooaja lõppakordiks saava lavastuse tegevus toimub tuleviku-Viljandis, kus on tagasi tsaarivõim, sõidab metroo ja kiiskavad kuldsed kirikute sibulakuplid. Värvikate ja kohati kriminaalsete tegelaste igapäevase neoslaaviliku elu lööb segamini suure vene kirjandusklassiku Gogoli ülesärkamine surnuist. Lavastab Ugala loominguline juht Ott Aardam.

Uus hooaeg toob endaga kaasa muutused Ugala trupis, mis täieneb kolme liikme võrra. Teatriperega liitub näitleja-dramaturg Laura Kalle, kes lõpetas kevadel EMTA Lavakunstikooli, näitleja-lavastaja Ringo Ramul, kellel on veel ees TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetamine, ning varem vabakutselise näitlejana tegutsenud Terje Pennie.

Peakunstnikuna alustab tööd Ott Kangur, kelle varasemate tööde hulka kuuluvad erinevate festivalide (Tallinn Music Week, Jazzkaar, PÖFF jm) palju positiivset tähelepanu pälvinud lava- ja keskkonnakujundused. Lisaks on Ott olnud erinevate avalike ruumide sisekujunduste autor ning tegev taaskasutusdisaini valdkonnas. Teatris tööle asumine on Oti jaoks inspireeriv väljakutse, kus rakendada varasemate aastate omandatud kogemusi vabakutselise disainerina.

Head Uudised GoodNews