1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Urbo Vaarmann ühendas valimiskampaanias poliitika, muusika ja pereväärtused
Urbo Vaarmann ühendas valimiskampaanias poliitika, muusika ja pereväärtused

Urbo Vaarmann ühendas valimiskampaanias poliitika, muusika ja pereväärtused

Foto Urbo Vaarmanni fotokogust
Foto Urbo Vaarmanni fotokogust

Senise riigikogu liige ja selle uude koosseisu  pürgiv  noorema põlvkonna ettevõtjast poliitik, Eesti Keskerakonna Tartumaa piirkonna esimees, Urbo Vaarmann on teinud oma kandideerimispiirkonnas Jõgeva ja Tartumaal silmapaistvalt tugeva ning mitmekülgse valimiskampaania, millist paljude arvates vähemalt sellel sajandil nähtud pole. Tema teavitustöösse olid koondatud poliitiliste arusaamade tutvustamine, muusikaelamused ning kohalolijate kostitamine tervislike ja omavalmistatud toitudega.

Valimiskampaania käigus külastas Urbo Vaarmann kõiki Jõgevamaa ja Tartumaa omavalitsusi, kus kohtumiskoosolekud toimusid rahvamajade saalides, külaseltside tubades, vesteldi sõbralike elanike majades, õuel ja korterites. Tähelepanu äratasid muuhulgas valmispiirkonnas ringi sõitnud autod Vaarmanni nimega.

Sagedamini käsitletavateks teemadeks olid eestimaalaste väljaränne, sotsiaalmajanduslikud olud maapiirkondades, põllumajanduse hetkeseis ja väljavaated tulevikuks. Nii väljendas Vaarmann selgelt, et Eesti riigil oleks aeg hakata põllumajandusettevõtteid toetama. Sotsiaalpoliitikas leiab ta, et üks tööaasta peab võrduma ühe pensioniaastaga ning praegu veel Tallinnale omane tasuta ühistransport peaks laienema üle Eestimaa. Paljudes tekitas positiivse reageeringu kandidaadi arvamus tööhõivereformist, et kas tõesti on vangid rohkem väärt kui puuetega inimesed …

Foto Urbo Vaarmanni fotokogust
Foto Urbo Vaarmanni fotokogust

Kohalolijad said teada üht-teist huvitavat Urbo taustast, et maajuurtega mees oskab näiteks lehma lüpsta, lammast pügada, traktorit ning kombaini juhtida ja teha tavapäraseid põllutöid.

Romantlist ja hingekosutavat muusikalist meelolu lõid poliitiku valimisüritustel lauljanna ja näitlejanna Diana Klas, kes laulis laule eesti, prantsuse ja vene keeles ning tütar Enni Vaarmann, kes esitas Getter Jaani poolt kuulsaks lauldud laulu “Me kõik jääme vanaks”, mis läks südamesse erinevas vanuses kohalolijatele. Koos kandideerijaga tegid valimistuuri kaasa ka tema poeg Gabriel-Entoni, õde ja ema, Diana Klasi tütar Anna ja paljud teisedki. Mõnigi võis selle valguses ette heita, et pereliikmete kasutamine valmiskampaanias on ebasobiv, kuid Urbo ise märkis kohtumistel, et pereliikmete osalemine valimisüritustel on tingitud oma pere kokkuhoidmisest ja pereväärtuste väärtustamisest ühiskonnas, mida mees ise ääretult oluliseks peab ning ei kujuta pürgimusi ette üldse pere poolt jagatud vahetu toetuseta.

Ennetades muutlikest ilmatingimustest levivaid külmetushaigusi, eriti gripiohtu, olid valimiskampaanial heaks aktsendiks kingitused huvilistele – oma näo- ja kandideerimisinfoga etiketistatud mädarõikapurgid, iseloomustamaks maamehe praktilist meelt. Need said välja loositud vaimukate küsimuste esitajate vahel. Mõttevahetusele kogunenud Torma valla eakad said aga maitsta Urbo ema küpsetatud kringlit.

Foto Urbo Vaarmanni fotokogust
Foto Urbo Vaarmanni fotokogust

Heategevusaldis Urbo Vaarmann toetas valimiskampaania ajal neidki, kes ise veel hääletada ei saa. Nii tõi ta läinud aastal kingitusi lastekodudesse ja jõulupakid 1.-4. klassi õpilastele Mustvees, aga panustas ka sotsiaalasutuste arengusse Jõgeva linnas ja Rõngus.

Kampaaniaüritustel ei jäänud avaldumata Urbo huumorimeelgi ehk et ühest ühiskonnaelu narrusest rääkides kippus ta Jõgeva kultuurikeskuses toimunud kampaania lõpuüritusel oma oimukohale koputama, misjärel aga ütles, nii ikka ei tohi: peaministri kaasa tegi samuti Eesti Laulu telesalvestusel ja televaatajad panid seda talle pahaks.

Kui Urbo Vaarmann taas saadikuks valitakse, saab parlament kindlate seisukohtadega ja otsekohese väljaütlemisega poliitiku, kes ilmselgelt ei jäta ükskõikseks ei koalitsiooni ega opositsiooni.

Jaan-Ivo Lukas  

Head Uudised GoodNews