1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VAATA GALERIID! Maikuu on lemmiklooma sõpruse kuu
VAATA GALERIID! Maikuu on lemmiklooma sõpruse kuu

VAATA GALERIID! Maikuu on lemmiklooma sõpruse kuu

Loomasõber Helen Sürje Foto: Oleg Hartsenko
Loomasõber Helen Sürje
Foto: Oleg Hartsenko

Eile kuulutati avatuks lemmiklooma sõpruse kuu, mis toimub Eestis esimest korda eesmärgiga tõsta inimeste teadlikkust vastutustundlikkust lemmikloomapidamisest ja selgitada loomateraapiate võimalusi. Avaüritusel rääkisid lemmiklooma sõpruse kuu olulisematest teemadest Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu juhatuse liige Maarja Tali, omanimelise loomakliiniku omanik Tiina Toomet ja loomasõber Helen Sürje.

Tuntud loomaarsti ja omanimelise loomakliiniku omaniku Tiina Toometi sõnul saab vastutustundlik loomapidamine alguse noore looma sotsialiseerimisest. „Lemmiklooma pidamine ei ole tänapäeva Eestis enam sama, kui oli koera või kassi majja võtmine paar aastakümmet tagasi. Kooselu inimesega seab lemmikloomade ette selliseid ülesandeid, mida nad minevikus lahendama ei pidanud. Vastutustundliku loomaomaniku kohus on neid nende ülesannete lahendamise juures aidata, seda sotsialiseerimine teebki,“ ütles Toomet.

Loomaarst Tiina Toomet Foto: Oleg Hartsenko
Loomaarst Tiina Toomet
Foto: Oleg Hartsenko

Toometi sõnul on vastutustundlik lemmikloomapidamine erinevates riikides paljuski erinev. „Kui Eestis eeldatakse, et vastutustundliku koeraomaniku koer on rihma otsas, siis Saksamaal võib vastutustundliku koeraomaniku koer kõndida vabalt ja see ei häiri kedagi. Mida rohkem on meil vastutustundlikke loomapidajaid, kes oma kutsikaid sotsialiseerivad, seda suurem lootus on meil saavutada olukord, kus koerad on aksepteeritav osa ühiskonnast ja ei tekita kelleski hirmu ega vastumeelsust,“ rääkis Toomet.

Eestis tegutseb 2008. aastast Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing, mis edendab koerte abil läbiviidavaid teraapiategevusi. Avaüritusel kõnelenud EATÜ juhatuse liikme Maarja Tali sõnul on Eestis aastatega huvi ja vajadus loomateraapiate vastu hüppeliselt suurenenud. „Loomadel on unikaalne võime panna meid oma kohalolekuga tundma rõõmu, rahu ja kindlustunnet. Meie eesmärk on edendada Eestis koerte abil läbiviidavaid teraapiaid ja seista ka vastutustundliku lemmikloomapidamise eest,“ rääkis Tali.

EATÜ juhatuse liige Maarja Tali Foto: Oleg Hartsenko
EATÜ juhatuse liige Maarja Tali
Foto: Oleg Hartsenko

Tali rõhutas, et EATÜ järgib vastutustundlikku loomapidamise põhimõtteid ka tegevusi  läbi viies. „Iga teraapiasessioon või külastus on teraapiakoera jaoks stressirohke. Ühinguna peame seisma selle eest, et teraapiatesse kaasatud koerte heaolu on garanteeritud ning koerajuhid oskavad ning suudavad neid tegevuse vältel toetada ja juhtida. Peame hoolitsema, et inimese heaks töötav neljajalgne sõber saab ka piisavalt taastuda ning olla lihtsalt koer,“ sõnas Tali.

Lemmiklooma sõpruse kuu eestvedaja on toiduettevõte MARS, kes annetab 3% Pedigree ja Whiskasi toodete maikuu müügikäibest lastele loomateraapia sessioonide ja külaskäikude läbiviimiseks. Teraapiasessioonid viivad läbi oma ala parimad eksperdid ja Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu sertifitseeritud teraapiakoeratiimid.

Lemmiklooma sõpruse kuu avas teraapiakoer Marta Foto: Oleg Hartsenko
Lemmiklooma sõpruse kuu avas teraapiakoer Marta
Foto: Oleg Hartsenko

Loomasõbralikus kohvikus Komeet toimunud üritusel kuulutas lemmiklooma sõpruse kuu avatuks sertifitseeritud teraapiakoer Marta haugatus.  Lemmiklooma sõpruse kuu kestab 31. maini.

Lemmiklooma sõpruse kuu toimub Eestis esimest korda eesmärgiga edendada inimeste teadlikkust vastutustundlikust lemmikloomapidamisest ning selgitada loomateraapiate võimalusi ja olemust. Lemmiklooma sõpruse kuu toimub toiduettevõtte MARS Eesti eestvedamisel. MARS annetab lemmiklooma sõpruse kuu jooksul 3% Pedigree ja Whiskasi toodete müügikäibest lastele loomateraapia sessioonide ja külaskäikude läbiviimiseks. Teraapiasessioonid viivad läbi oma ala parimad eksperdid ja Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu sertifitseeritud teraapiakoeratiimid.

Teraapiakoer Steffi Foto: Oleg Hartsenko
Teraapiakoer Steffi
Foto: Oleg Hartsenko

Eesti teraapiakoerte katusorganisatsioon on MTÜ Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing, mis loodi 2008. aastal. EATÜ esindab füüsilisi ja juriidilisi isikuid, kes töötavad koos koertega tervishoiu, haridus- ja tervishoiuvaldkonnas või on seotud teraapiakoerte kasvatamise ja ettevalmistamisega tööks. Ühingu tegevuste eesmärk on edendada koerte abil läbiviidavaid sekkumistegevusi Eestis, seista vastutustundliku lemmikloomapidamise eest ning väärtustada inimese ja koera vahelist sidet. Vaata lisa: http://teraapiakoer.ee/

VAATA GALERIID!
Fotod: Oleg Hartsenko

Head Uudised GoodNews