1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. VAATA VIDEOT! Dina Kivi tutvustab TTV saates Suvemiks Vihula mõisa valdusi
VAATA VIDEOT! Dina Kivi tutvustab TTV saates Suvemiks Vihula mõisa valdusi

VAATA VIDEOT! Dina Kivi tutvustab TTV saates Suvemiks Vihula mõisa valdusi

Dina Kivi

Elegantne Vihula mõis pakub vaheldust argirutiinist ning luksuslikku peatuskohta puhkuseks, tööalaseks väljasõiduks, aga ka erinevate ürituste läbiviimiseks.

Mõis pakub majutust erinevates kompleksi kuuluvates hoonetes, millest igaüks on eripärane, luksuslik ja romantikaküllane ning siin tegutseb öko-SPA, milles on seotud ajalugu, traditsioonid ja mugavus.

Seda Lääne-Virumaa pärlit külastatakse aastaringselt iga päev ning tegevust leidub igaühele arvukate vaba aja veetmise pakettide näol.

Vihula Mõisas veedetud päeva muljeid rikastavad ehe mõisamiljöö ning arvukad legendid. Ajalooliselt on seda rüütlimõisa mainitud rüütelkonna arhiivis aastal 1501.

Tulime ettevõtte turunduse projektijuht Dina Kiviga aimu saama mõisavaldustest. Suuresti oli abiks golfiauto, mis sõidutas meid kaunisse mõisaaeda.

Suures osas on kõik taastatud, aga kindlasti on siin veel ka väga palju uut.

Jaa, mõisaaed on täpselt samas kohas, kus vanasti. Siin ei kasva enam küll mõisaaegsed puud ja need on uuendatud, kuid mõisaproua oli niisamuti korraldanud oma õuna- ja ürdiaia. Meie hoiame sama joont. Kokapreilid ja -härrad saavad siit kogu salatipoolise ning toidu maitsestamiseks vajaliku.

Kas kasvuhoonest saab natuke toekamat toitu?

Ikka. Kõik tomatid, kurgid, salatid saame oma kasvuhoonest. Siit lähedalt tulevad lisaks kapsad, porgandid ja muu, mis ka peaaegu et meie omad – üle jõe aidatakse kasvatada.

Kas külastajad käivad selle aia ilu nautimas?

Ega ei keela kellelgi käia. Vahva on see, et vahel anname külalisele ülesandeks otsida aiast mõni taim. Üllatatud on sellega, et mindi otsima piparmünti, tuldi tagasi kahe taimega, teadmata päris täpselt, kumb see neist õige on ja siis selgus, et polnud kumbki.

Kas teete sellest piparmündist teed või veel midagi?

Jah, ühe toote hulgas pakume kella viie teed. See on niisugune meelelahutus, kus näiteks pakume teed ja küpsist ning samal ajal anname külalisele ülesandeks ära arvata, millise taime teed ta joob. Pajatame juurde toredaid jutte näiteks sellest, milleks mingi tee tervisele kasulik on ja anname koguni pisikesi nutsakuid koju kaasa, et külastajad saaksid ka ise oma kodus head teed valmistada. Kasvatame siin näiteks raudrohtu, mis vanade eestlaste uskumuse kohaselt pidi kaitsma armunud paare. Arvati, et kui selle õisik panna armunud paarile voodi alla, siis nad ei lähe kunagi lahku.

Kui siia tullakse, kas siis seda tehakse ka mingisuguses kindlas teadmises ja ootuses ka?

Ilmselt tahetakse tulla nautima vaikust ja rahu ning soovitakse näha, mis mõisast saanud on, sest on küllalt külalisi, kes mäletavad mõisa sellest ajast, mil see oli veel kriimu-kräämu. Tullakse kauni looduse pärast ja tullakse nautima SPA-d ja muidugi tullakse nautima head toitu. Peahoones on peenemad ja uhkemad road ning Kaval Ants pakub kodusemat toitu. Vesiveski pakub toredaid üllatusi.

Jõudsimegi restaureeritud põnevasse vesiveskisse, milles peab küll iga mõisa külaline vist ära käima?

Jaa, see veski on üks tore koht, mis räägib loo vanast veskist ja jõest, mis kõrvalt läbi voolab. Aeg-ajalt paneme veski tööle ja pakume kehakinnituseks küpsetisi, kohvi, teed ja üldse kõikvõimalikke mõisa enda tooteid.

Kas Mõisaproua küpsised on autentsed?

Jah, retsept on võetud vanast mõisaraamatust ja mõisaproua ise nimelt uskus, et kui küpsistesse on lisatud lavendlit, kaitseb see kõige kurja eest ja nii teeme siis ka meie lavendliga küpsiseid vana retsepti järgi ja kaitseme endid kõige kurja eest.

Ringkäik Vihula mõisas on tehtud, enda segatud tee vesiveski kohvikus ka valmis saanud ja ega olegi muud, kui nüüd seda nautida ning loomulikult nagu juba kuulsime, seeläbi end kaitsta.

Just, kaitsku see kuulus lavendliküpsis teid kõige kurja eest!

Kui Vihula mõisa satute, siis kindlasti võtke üks lavendliga küpsis ja kõik saab korda!

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews