1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. VAIKEELUDE MEISTER! Frans Snyders teos “Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga” kõneleb maise olendi patusest loomusest
VAIKEELUDE MEISTER! Frans Snyders teos “Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga” kõneleb maise olendi patusest loomusest

VAIKEELUDE MEISTER! Frans Snyders teos “Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga” kõneleb maise olendi patusest loomusest

"Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga" Frans Snyders Antwerpen 1579 – 1657
“Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga”
Frans Snyders
Antwerpen 1579 – 1657

Frans Snyders oli kuulus Flaami maalikunstnik, üks suurtest meistritest, kes on avaldanud märkimisväärset mõju vaikelu žanri kujunemisele Euroopa kunstis. Aastail 1592 – 1593 õppis ta Antwerpenis Pieter Brueghel noorema käe all ning van Dycki õpetaja Hendrik van Baleni juures. 1602. aastal astus Snyders Püha Luuka gildi. Pärast 1609. aasta reisi Itaaliasse hakkas ta tööle Pieter Paul Rubensi ateljees.

Tol ajal levinud traditsioonide kohaselt, kus iga kunstnik oli kindlalt spetsialiseerunud teatud žanrile või motiividele, peeti tavaliseks erinevate autorite koostööd maalide loomisel. Snyders oli eelkõige tuntud kui erakordne animalist ja vaikelude meister, ning maalis seega puuviljade, lillede ja loomade kujutisi näiteks Rubensi töödele, samal ajal kui Snydersi töödele maalisid omakorda elemente tema tollased kolleegid. Kunstnikul oli Antwerpenis ka oma heal järjel olev ateljee mitmete abilistega.

Maailma kunstiloos on Madalmaad saanud vaikelu žanri etaloniks, kus kunstnikud käsitlesid igat maalitavat elementi äärmise täpsuse ja terasuse, aga ka poeesia ja sümbolismiga. Tolle aja monumentaalseim teema, mida natüürmordid läbi oma ikonograafia käsitlesid, oli ettemääratus – memento mori („mäleta surma“), mis oli hoiatuseks, et kõik siin ilmas, nii elus kui elutu, on ajalik. Käesolev teos oli eksponeeritud mastaapsel flaami kunsti näitusel Londoni Kuninglikus Kunstiakadeemias 1953. aasta talvel, kus Frans Snydersilt oli väljas kuus tööd. Juhuslikuna näiv ja omavahel pealtnäha vaid emotsionaalselt seotud floora ja fauna omavad siiski sügavamat allteksti. Inimese järelt näpsavad lauale pandud metsmaasikaid muretud linnud, panemata tähele kassi, kellel on lindudega omad plaanid. Teos on vaatajale avatud pingestatud lugu, mis kõneleb maise olendi patusest loomusest ja vooruse näilikkusest kaunite ja lopsakate, ent siiski riknema määratud puuviljade kõrval.

Meistri loomingulise pärandi hulgas omavad erilist kohta suurejoonelised dekoratiivmaalid, mis said nimetuse „Panipaigad” ja „Poed” ning olid loodud mastaapsetesse esindusruumidesse. Käesoleval ajal on Frans Snydersi omaaegsed edukad tööd esindatud Amiensi, Amsterdami, Antwerpeni, Baseli, Besançoni, Braunschweigi, Brüsseli, Budapesti, Kopenhaageni, Dresdeni, Genti, Karlsruhe, Kasseli, Madridi, Müncheni, Oxfordi, Pariisi, Philadelphia, Stockholmi, Viini, Sankt-Peterburgi ja Moskva muuseumites.

Kuni 5. oktoobrini saab Frans Snydersi teost “Vaikelu Puuviljade, Lindude Ja Kassiga” näha Tallinna Raekojas näitusel „Kunst valitseb“.

Rohkem infot näituse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews