1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VALI MUGAVALT! Telli e-valijakaart!
VALI MUGAVALT! Telli e-valijakaart!

VALI MUGAVALT! Telli e-valijakaart!

1383212_88382956Valimiste eel saadab riik igale hääleõigust omavale Eesti kodanikule valijakaardi teabega selle kohta, kus, kuidas ja millal valida ning siseministeerium soovitab paberil saadetava kaardi asemel tellida elektrooniline ehk e-valijakaart.

“Nii nagu me deklareerime makse elektrooniliselt, maksame arveid internetipangas ja allkirjastame dokumente digitaalselt, võiks ka valijakaart olla elektrooniline kõigi nende jaoks, kelle suur osa igapäevatoimingutest on niigi internetis,” ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas pressiesindaja vahendusel. “E-valijakaardiga on võimalik valimisteks oluline teave saada mugavalt e-posti aadressile. Sealjuures ei tähenda see, et e-valijakaardi tellinud peaksid elektrooniliselt valima. Valimise viisi otsustab iga valija ise,” selgitas Pungas.

Et saada e-valijakaart 1. märtsil toimuvateks riigikogu valimisteks, tuleb see tellida eesti.ee leheküljelt hiljemalt 29. jaanuaril. Need, kes on e-valijakaardi tellinud juba varasemalt, ei pea seda uuesti tegema. Tellimus jääb kehtima ka kõikideks järgnevateks valimisteks.

E-valijakaardi tellimine võtab aega vaid mõne hetke ja selleks on vaja www.eesti.ee/portaal/valimised.eabi leheküljele ID-kaardi, mobiil-ID abil või internetipanga kaudu siseneda. Hääletama minnes ei ole vaja valijakaarti kaasa võtta.

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris 30. päeval enne valimisi. Kehtivaid elukoha andmeid saab kontrollida riigiportaalis aadressil www.eesti.ee/portaal/rrteenus.paring_enda_andmete. Juhul kui elukohaandmed on muutunud, saab seal samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Valijate nimekiri riigikogu valimisteks koostatakse rahvastikuregistri andmete põhjal 30. jaanuari seisuga ning valijakaartide saatmine algab 3. veebruarist. Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil 2015. Eelhääletamine ja e-hääletamine algab 19. veebruaril.

Head Uudised GoodNews