1. Avaleht
  2. Äri
  3. Vastu võeti investeerimist soodustav seadus
Vastu võeti investeerimist soodustav seadus

Vastu võeti investeerimist soodustav seadus

Foto: Erik Peinar
Foto: Erik Peinar

Riigikogu võttis esmaspäeval teisel täiendaval istungil vastu investeerimisfondide seaduse muutmise seaduse ning maapõueseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise seaduse.

Valitsuse algatatud investeerimisfondide seaduse muutmise seadus (15 SE) võimaldab investeerida pensionifondide vara börsil noteerimata väärtpaberitesse senise 10 protsendi asemel kuni 30 protsenti. Samuti võib muudatuse tulemusena pensionifond omandada ettevõtetes üle 10-protsendilist osalust ja kontrollosalusi. Kehtiva seaduse järgi ei või pensionifond omada üle 10 protsendi ühe ettevõtte aktsiatest.

Riigikogu võttis seaduse vastu häältega 92 poolt ja kaks vastu.

Riigikogu võttis vastu ka nelja fraktsiooni esindajate algatatud maapõueseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise seaduse (43 SE), millega võimaldatakse ettevõtetel kaevandada kehtestatud aastamäärast seitsme aasta jooksul vähem kaevandatud põlevkivi tagantjärele. Tulenevalt 2008. aastal vastu võetud otsustest on põlevkivi kaevandamise määr 20 miljonit tonni aastas. Alates 2009. aastast on ettevõtete kaevandamismahud kokku olnud keskmiselt 14,7 miljonit tonni aastas ning keskmiselt on jäänud kaevandamata 4018 tuhat tonni põlevkivi aastas.

Seaduse poolt hääletas 62 saadikut ja vastu oli 11 saadikut.

Veel arutas Riigikogu täiendaval istungil valitsuse algatatud kollektiivse töötüli lahendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu (52 SE). Tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev ütles eelnõu tutvustades, et eelnõu eesmärk on viia toetusstreikidest etteteatamise regulatsioon põhiseadusega vastavusse. Praegune regulatsioon, mille kohaselt tuleb toetusstreigist tööandjat ette teavitada kolm päeva, riivab ebamõistlikult ettevõtlusvabadust. Ettepanek on pikendada toetusstreigi etteteatamise tähtaega viiele päevale.

Samuti soovitakse seaduse muutmisega täiendada riikliku lepitaja ametisse nimetamise tingimusi ja reguleerida riikliku lepitaja asendamine tema ajutise puudumise ajal.

Riigikogu lõpetas eelnõu esimese lugemise. Eelnõule muudatusettepanekute esitamise tähtaeg on 31. august.

Head Uudised GoodNews