1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VIDEO! Elu esimese Oscari võitnud Leonardo DiCaprio: peame toetama neid, kes räägivad kogu inimkonna ja põlisrahvaste eest
VIDEO! Elu esimese Oscari võitnud Leonardo DiCaprio: peame toetama neid, kes räägivad kogu inimkonna ja põlisrahvaste eest

VIDEO! Elu esimese Oscari võitnud Leonardo DiCaprio: peame toetama neid, kes räägivad kogu inimkonna ja põlisrahvaste eest

LeonardoHollywoodis Dolby teatris jagati juba 88. korda Ameerika filmiakadeemia aastapreemiad ehk Oscarid.

Parima filmi Oscari vääriliseks  tunnistatid Tom McCarthy “Päevavalgele” (“Spotlight”), parima naisnäitleja Oscariga pärjati Brie Larson osatäitmise eest filmis “Room”. Parima meesnäitleja Oscari sai Leonard DiCaprio osatäitmise eest filmis “Mees, kes jäi ellu” (“The Revenant”). Parimaks režissööriks tunnistati mehhiklane Alejandro González Iñárritu filmi eest “Mees, kes jäi ellu” (“The Revenant”). “Mees, kes jäi ellu” sai ka parima operaatoritöö Oscari.

Parima filmimuusika kirjutamise eest sai Oscari Itaalia legendaarne helilooja Ennio Morricone. Ta kirjutas muusika Quentin Tarantino linateosele “Vihane kaheksa” (“The Hateful Eight”). Parimaks võõrkeelseks valiti filmiks Ungari režissööri Laszlo Nemesi holokaustidraama “Sauli poeg” (“Son of Saul”). Dokumentaalfilmi nominentide hulgast tunnistati seekord võitjaks lauljatar Amy Winehouse elust pajatava “Amy” (“Amy”).

Parima meeskõrvalosa Oscari võitis Mark Rylance rolli eest filmis “Spioonide sild” (“Bridge of Spies”), kes kiitis oma tänukõnes teiste seas režissöör Steven Spielbergi ja kaasnäitlejat Tom Hanksi. Parimaks animafilmiks nimetati Disney tütarettevõtte Pixari “Pahupidi” (“Inside Out”). Disneyle oli see juba neljas järjestikune võit.

Parima originaalstsenaariumi tiitli vääriliseks tunnistas akadeemia linateose “Päevavalgele” (“Spotlight”) ja parimaks kohandatud stsenaariumiks “Suur vale” (“The Big Short”).

Aasta parimateks kostüümideks tunnistati Jenny Beavani looming filmis “Mad Max: Raevu tee” (“Mad Max: Fury Road”). “Mad Max: Raevu tee” tõi muu hulgas ära auhinnad ka parima grimmi, kunstnikutöö, helitöötluse ja montaaži eest. Parimate visuaalefektide eest tunnustati filmi ” Ex Machina” (“Ex Machina”).

Parima naiskõrvalosa Oscari võitis Alicia Vikander rolli eest filmis “Taani tüdruk” (“The Danish Girl”). Vikanderi rivaalideks olid Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara, Rachel McAdams ja Kate Winslet.

“See on täiesti pöörane. Vau. Tänan väga filmiakadeemiat selle uskumatu tunnustuse eest,” ütles Vikander auhinda vastu võttes.

Ühendriikides antakse Oscar filmiauhindu välja juba 1929. aastast, seekord korraldati üritus Los Angelese linnas asuvas Dolby kontserdimajas. Galat juhtis sel aastal USA mustanahaline koomik ja filminäitleja Chris Rock, kes alustas erinevate naljadega “valgete inimeste filmivalikute” teemadel.

USA filmiakadeemia on üritanud uuendustega oma kuvandit parandada ja muuta oma liikmeskonda mitmekülgsemaks. Muu hulgas kavatsetakse kahekordistada naiste ja vähemustesse kuuluvate liikmete arvu aastaks 2020. Kriitikatulv akadeemia aadressil sai alguse, kui selgus, et teist aastat järjest nimetati parima näitleja kandidaatideks vaid valgenahalisi, mispeale teatasid Oscarite jagamise ürituse boikoteerimisest teiste seas näitleja Will Smith ja režissöör Spike Lee.

USA filmiakadeemial on praegu umbes 6000 liiget. Ajaleht Los Angeles Times tegi 2012. aastal ülevaate, mille kohaselt neist pea 94 protsenti on valged ja 77 protsenti mehed.

VAATA VIDEOT!

[iframe class=”tv3play” src=”http://tv3play.tv3.ee/embed?id=709420″]

Head Uudised GoodNews