1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Järjekindel taipoksitrenn võib uskumatuid tulemusi anda
VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Järjekindel taipoksitrenn võib uskumatuid tulemusi anda

VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Järjekindel taipoksitrenn võib uskumatuid tulemusi anda

Monika KuzminaTallinna TV saade “Terve Tervis” ja saatejuht Riina Reiman tutvustavad Kevin Renno trenni kaudu taipoksi olemust ja mõistagi ei puudu sealt ka GoodNews seekordne challenge-team Monika Kuzmina ja Elviira Eessaare isikus. Kellele aga on taipoksitrennid mõeldud ja millised pead olema eeldused kaasalöömiseks?

Kevin Renno sõnul on taipoks üks paljudest võitluskunstidest. “Taipoks meeldib mulle, sest ta on täiskontaktne ala, ja ainus, kus on lubatud lüüa kõigi jäsemete osadega, rusika, küünarnuki, põlve ja jalgadega ning mängus on ka püstimaadluse võtted,” kirjeldab ta. “Nii saab see ala mitmekülgsust juurde ning on universaalne nii treeningu kui ka enesekaitse mõttes.”

Treener ütleb, et taipoks on populaarne just 15-aastaste seas, kuid mingeid vanuselisi piiranguid ei ole, ala sobib kõigile. “Paljud kardavad, et on liiga suures kaalus, liiga kõrges eas või vastupidi, liiga noored, aga see pole oluline, sest tegemist on individuaalse spordialaga, kus pole parameetrid paigas, metoodika on üles ehitatud vastavalt vanusegrupile ja kogemustele.”

Algajad alustavad baaskursusega, mis on täiesti ohutu, selle üks mõte on lisaks tehnikate õppimisele saada kontrolli alla kehakaal ja suurendada füüsilist vastupidavust. Kuna saatelindistuse hetkel on käimas trenn edasijõudnutele, siis lisab Kevin, et tema oma kogemuste juures oskab lööke püüda, algajate puhul sellist nähtavat andmist ei toimu, nemad õpivad peegli ees, poksikoti või trennikaaslase peal.

IMG_0450

Taipoksiga käivad kaasas ka müüdid, eriti kui nende rääkijal endal puudub kogemus ja need väljenduvad sõnades “agressiivsus”, “peksmine”, “kaklus”. Kevin Renno jutu järgi toimub kõik reeglite järgi ning treenijad elavad poksides oma negatiivsed emotsioonid välja, seega ei tee trenn agressiivsemaks, vaid just vaoshoitumaks.

Trenn kestab poolteist tundi, soovitatav on käia vähemalt kaks korda nädalas ja algus on kindlasti raske. “Isu kasvabki just siis, kui on raske, inimene pingutab, tuleb veel trenni ja näeb, et tegelikult läheb järjest kergemaks, tekib hasart ja ta hakkab oma piire testima,” kirjeldab treener. “Kes pole varem individuaalset sporti teinud, avastavad oma piirid ja selle, et suudavad rohkem kui nad arvasid.”

IMG_0456

Loomulikult on treenerid tänulikud iga tagasiside eest ja positiivset vastukaja on tulnud just keskealiste ja vanemate poolt, sest trennis käivad ka 40+ ja isegi üle 60-aastased. Hea näitena toob Kevin ühe 45-aastase ja 120 kilogrammi kaalunud suure mehe Saku klubist, kel olid tõsised hädad tervise ja kehakaaluga — nüüd räägib ta, kui õnnelik on, et taipoksi leidis, sest kehakaal on alla läinud ja tervisenäitajad paranenud ning ta jätkab õhinaga trennis käimist.

Kevin Renno enda jaoks on taipoks kogu elu ja see andis juba noorena enesekindlust. “Kui noorel on enesekindlus, siis on kõik teed avatud, ükspuha, mis alal, sest kui ta avastab, et on võimeline midagi saavutama ja piire ületama, siis avab see tema peas kõik uksed,” teab kauaaegne taipoksija.

IMG_0398

Riina Reiman vestleb ka MediaMarketingi tegevjuhi ja GoodNews peatoimetaja Monika Kuzminaga, kes on ka varasemates “Terve tervise” kajastatud trennides kogemuse saamiseks kaasa löönud ja seekord on tal käsil kuuajaline väljakutse taipoksitrennis. Monika on käinud paljudel treeningutel, alustades kaljuronimisega ja lõpetades erinevate joogastiilidega, kuid poksitrenn on tema südame täielikult vallutanud. Seekordse challenge`i mõte seisnes selles, et treenida kuu aega mitte lihtsalt trennis, vaid koos Eesti parimate taipoksijatega.

IMG_0411

Monika ise arvab, et ta pole tugeva füüsilises vormis, ta nimetab ennast töönarkomaaniks, kes istub arvutis või tormab tööasjus ringi, trenni satub korra nädalas ja igapäevaselt seda ei tee. Nüüd aga käis ta terve kuu ehk 21 päeva igal tööpäeva hommikul trennis ja pidas ka päevikut, et näha, millised muutused temas toimusid. “Kaaluküsimused ja tervislikkus ei olnud esikohal, vaid hoopis oma mõttetegevuse jälgimine,” selgitab ta. “Kõige tähtsam oli jälgida, kuidas muudab tippspordis ja tippsportlaste keskel treenimine mind ennast positiivsemaks ja minu mõttetööd paremaks.”

IMG_0383

Millised olid tulemused? Kui Monika loeb oma ülestähendusi, siis 1. nädal oli null, raske nii mõtetelt kui füüsiliselt, edasiminekut justkui polnud, sest ta unustas kord pileti võtmata, kord komberdas kodus teiselt korruselt justkui puujalal alla. Teisel nädalal tekkis juba hasart, ta üritas jälgida Andra Ahot, püüda temega järge hoida ja näha, milleks on võimeline. Kolmanda nädala kohta ütles Kevin Renno, et hammas on juba verel, sest trenn sai elu osaks.

Olulise asjana nimetab Monika seda, et aja mõiste muutus — nimelt on talle kui ettevõtjale trenni ning sinna mineku ja tulekuga kaotatud 2-2,5 tundi väärtuslik tööaeg, eriti kui see leiab aset hommikul kella 10 paiku, kui aju kõige paremini töötab. Siis tundus see iseendalt aja varastamisena ja ta tegi arvutiga tööd ka taksos sõites. “Neljandal nädalal tundus mulle juba, et ma ei varasta endalt aega, vaid kingin, sest keskendumine läks paremaks,” räägib meediaettevõtjast naine. “Käisime spordiklubis koos töökaaslase Joannaga ja avastasime, et trennist järele jäävate tundidega teeme rohkem ära kui varem kõigi tundidega kokku!”

MediaMarketingi tüdrukuid õpetasid Kevin Renno, aga ka Edvin-Erik Kibus, Maxim Vorovski ja veel mõned tuntud treenerid. “Nad on kõik erinevad, sõbralikud, aga trenniasjades karmid, vaidlemise kohti nende puhul ei tekkinud,” jutustab Monika. “Karmid treenerid olid samas inspireerivad — hetkel, kui tekkis allaandmistunne, et lihtsalt ei jõua, siis nähes, kuidas nemad keskendusid, ei tunud mõtetki hakata kurtma, ikka leidsid jõu jätkata. Kui meeskonnas on ühine energia, oled ise ka tublim ja parem.”

IMG_0374

Kui Monika on taipoksile juba südame andnud, siis tema trennikaaslanna, MediaMarketingi projektijuht Elviira Eessaar mõtleb veel, mida edasi teha. Teda ergutas trenni tulema see, et projektide käigus puutub ta profisportlastega kokku ja tahtis teada, mida nood tunnevad. Kõige suuremaks ergutuseks on talle aga 8-aastane tütar, kes on juba mitmeid kordi trennis käinud ja sealt säravate silmadega naasnud. “Olen tütre üle uhke, sest minul endal tuli küll täna poole trenni pealt tunne, et enam ei jõua,” räägib ta. “See on raske tehniline trenn, mis nõuab tasakaalu ja mõistuse kasutamist. Kõrvaltvaataja ei tajugi, kui palju mõttetööd ja keskendumist peab löögi ajal kasutama.”

IMG_0361

Elviira soovitab huvi korral mistahes ala vastu see järgi proovida. “Mul on probleeme seljaga, enne trenni kartsin seljavaluga probleeme tekkivat, aga tänases trennis ma unustasin valu hoopis ära!” on ta rahul. “Usun, et kui jätkan trenniga, siis valud kaob, sest lihaste toonus muutub paremaks.”

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews