1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kaks daami merekarude seltsis seilamas — ja ei mingit merehaigust!
VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kaks daami merekarude seltsis seilamas — ja ei mingit merehaigust!

VIDEO! GOODNEWS KATSETAB! Kaks daami merekarude seltsis seilamas — ja ei mingit merehaigust!

Joanna Müür ja Monika Kuzmina meremeestegaTallinna Televisiooni “Suvestuudio” alustas järjekordset katsetust sadamast, kus saatejuht ja portaali GoodNews peatoimetaja Monika Kuzmina valmistus koos kolleeg Joanna Müüriga merereisiks kolme meremehe seltsis.

“Heisakem purjed!” hüüatab Joanna optimistlikult ja edasi astuvad daamid juba pardale ning meeskonna rolli. Esimeseks tööks ongi neile venderite vettelaskmine, mis peaks tarkade raamatute ja Google järgi olema laevakere ja kai või kahe laevakere vahele asetatavad lööke pehmendavad seadised.

Elu on näidanud, et kõike võib juhtuda

Edasi uurib Joanna, kuidas vanad meremehed Neptunit austavad ja madrus Aivar Krausil on selleks poolik rummipudel ning merele jõudes antakse Vetevanale sellest paar lonksu, et ta laeva ja meeskonda kaitseks.

“Kui me seda ei tee, siis elu on näidanud, et kõike võib juhtuda, aga kui teeme, siis tunneme alateadlikult, et keegi hoiab meid,” seletab merekaru. Tüdrukud saavad rooli keerata, köisi kokku kerida ja sõlmi teha ning Monika tunnistab, et nii võimsat tunnet ei ole tal “Suvestuudio” lugusid tehes veel olnud.

Turistidega merele ei tuleks, aga teiega küll

“Täna on korralik tuuline ilm — turistidega merele ei tuleks, aga teiega küll,” iseloomustab madrus Aivar tingimusi veteväljal.

Kuna laine tekitab tunnet, nagu võiks laev ümber minna, küsib Monika kapten Andres Adressonilt, et mida peaks algaja merele minnes teadma. Too selgitab, et ümberminekuohtu pole, sest laev on nagu jonnipunn, aga päästevest peaks seljas olema ja ennast peaks kinni hoidma.

Merehirmu tundvale Joannale soovitavad merekarud lihtsalt rohkem merel käia. Siis selgub ka see, et päris töö kallale naisi siiski ei lastud, tormisevõitu merel tegid hädavajalikke töid meeskonna liikmed, sest olukord muutub merel pidevalt ja siis peavad laeva juhtima profid. Roolihoidmine aga oli Monikal esimese korra kohta väga tubli.

Purjetamine on nagu armastus, tunne on aga kirjeldada on raske

Kui aga sadamasse tagasi jõutakse, tunnistab saatejuht, et esimene tunne pardale astudes oli ürgne aukartus, merelt naastes aga armastus. “Tunne on, aga kirjeldada seda on raske,” selgitab ta ja loodab, et kõigil inimestel avaneb vähemalt kord elus võimalus merel seilata.

Joannale oli see katsetus mugavustsoonist välja tulek, sest merd ta tõesti kardab, seal olles hoidis ta kogu aeg hirmunud näoga millestki kinni, kuid nüüd kindlale maale jõudes nendib ta, et kui seilates madrusetööd teha, siis polegi aega hirmu tunda.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk Ajakirjanik