1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Vihula Mõisas avati pidulikult Alexander von Schuberti kuju
Vihula Mõisas avati pidulikult Alexander von Schuberti kuju

Vihula Mõisas avati pidulikult Alexander von Schuberti kuju

Foto: Tiit Mõtus
Foto: Tiit Mõtus

Lääne-Virumaal, Lahemaa Rahvuspargis asuvat Baltimaade suurimat mõisakompleksi külastasid sellel nädalal mõisa kunagiste omanike von Schubertite järeltulijad, perekond von Harped, kes koos Lääne-Viru maavanemaga avasid pidulikult vaarisa kuju. Ühtlasi möödus tänavu 205 aastat ajast, mil von Schubertid said Vihula mõisa omanikeks.

Skulptuurilt, mille autoriks on ka Tartu purskkaevuskulptuuri „Suudlevad tudengid“ ning Marie Underi monumendi loonud Mati Karmin, võtsid katte Vihula Tagamõisas sündinud August Wilhlem von Harpe ja Lääne-Viru maavanem Marko Torm. Ürituse avasõnad lausus Vihula Mõisa tegevjuht Heikki Vanhanen.

Foto: Tiit Mõtus
Foto: Tiit Mõtus

„Just isa ja poja Alexander von Schubertite ajal  saavutas Vihula mõis oma võimsuse ja mõisasüda ehitati välja praegusel kujul. Mõisa renoveerimisel on säilitatud nii palju ajaloolisi detaile ja iseloomu kui võimalik, samuti on saadud väärtuslikku infot ja inspiratsiooni von Schubertite perekonna ajaloolistest dokumentidest ja mälestustest. Samas oleme järginud põhimõtet, et mõisakompleksi viidaks sisse kõik kaasaegsed mugavused mõnusaks kultuuri- ja mõisapuhkuseks. Ka Muinsuskaitseamet on tunnustanud Vihula Mõisa kui  Eesti üht ulatuslikumalt restaureeritud ja kasutusele võetud mõisaansamblit, “ rääkis Unique Hotelsi müügi- ja turundusdirektor Liina Pärlin.

Lahemaa rahvuspargis asuva 800-aastase ajalooga Vihula mõisakompleksi taastamisse on aastate jooksul investeeritud üle 20 miljoni euro. Mõisas asub lisaks hotellile ka konverentsikeskus, öko­spaa, suur ürdiaed, restoran La Boheme, kõrts Kaval-Ants jpm. Vihula mõis kuulub Unique Hotelsi ketti.

VAATA GALERIID!
Fotod: Tiit Mõtus

Head Uudised GoodNews