1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. VIIMANE VÕIMALUS! Peatselt suletaval Andy Warholi näitusel tuleb kuraatorituur
VIIMANE VÕIMALUS! Peatselt suletaval Andy Warholi näitusel tuleb kuraatorituur

VIIMANE VÕIMALUS! Peatselt suletaval Andy Warholi näitusel tuleb kuraatorituur

Elu pärast supipurkiVeel sel nädalal on võimalik külastada Pärnu Muuseumis välja pandud ja publikurekordi püstitanud menukat suvenäitust „Andy Warhol: Elu pärast supipurki. Filmid, videokunst ja installatsioonid 1963-1986″ ning sel puhul toimub reedel, 12. augustil kell 16.00 näitusel ringkäik kuraatorite Marian Kivila ja Sandra Jõgevaga. Juulis avatud näitus on olnud kunstisõprade silmis erakordselt menukas.

Möödunud sajandi legendaarseim popkunstnik Andy Warhol, kes on laiadele massidele tuttav eelkõige Campbelli supipurkide või Marilyn Monroe ikoone kujutavate seeriate kaudu, teatas 1966. aastal, et on teinud maalikunstiga lõpparve ja pühendab oma edasise karjääri filmile. 1960ndate teisest poolest alates hõivasidki tema loomingus lõviosa filmid, videokunst ja installatsioonid. Antud näituse fookus on seatud Warholi audiovisuaalsele kunstile ning Warholile kui Lääne eksperimentaalkino pioneerile. Rangelt autori- ja leviõigustega kaitstud filmid ja videod toodi Pärnu Muuseumisse Warholi pärandi ametlikult valdajalt, Andy Warholi muuseumilt Pittsburghist (USA).

Warholi tollal küllaltki erakordne hobi — maniakaalne ümbruse ja inimeste dokumenteerimine videokassettidele ja polaroidfotodele, on muutunud tänases sotsiaalmeedias igapäevaseks tegevuseks. Ka teemad, mida Warhol 1960-1980. aastatel käsitles, on endiselt aktuaalsed ning väärivad jätkuvalt tõstatamist ja diskussiooni. Suur osa tema videoloomingust ennustas ette seda, millega on viimased aastakümned tegelenud reality-telesaated.

Warholi kirglikku armastust kuulsuste vastu ning katset ühendada kunsti ja tarbimiskultuuri väljendab näitusel valik episoode Warholi vändatud haruldastest ja internetiavarustes kättesaamatutest telesaadetest “Andy Warhol´s TV”, “Andy Warhol`s 15 Minutes” ning “Fashion”. Eksponeeritud on ka Andy Warholi ja Billy Klüveri koostööna valminud kurikuulus installatsioon “Hõbepilved” (“Silver Clouds”), mille näol on tegemist maagiliselt ebamaise interaktiivse installatsiooniga. Näituse kesksel kohal on Warholi “ekraaniproovid” (Screen Tests) ehk kolmeminutilised minimalistlikud videoportreed kuulsustest, millest on säilinud vaid väike osa.

Warholi aega ja tema loomingu tausta avavad näitusel eksponeeritud intervjuud filmi “Sleep” peategelasest Warholi tollase elukaaslase John Giorno ja Warholi hilisema lähedase sõbra ja koostööpartneri Bob Colacelloga, mille viisid läbi näituse kuraatorid ja ning mis said üles filmitud 2014. aaasta lõpus New Yorgis. Interjöörilahendustes on kasutatud Warholi originaalgraafikat, teiste seas saab tutvuda legendaarse Campbelli supipurki kujutava teosega, Mao Zedongi ja Jacqueline Kennedy Onassise portreedega ning Warholi rariteetse pop-up- raamatuga “Andy Warhol`s Index”.

Andy Warholi näitus Pärnu muuseumis on avatud 14. augustini, seega tasub selle külastamisega kiirustada, sest eelmine, tema maalikunsti ja graafikat käsitlev näitus oli Eestis 15 aastat tagasi.

Head Uudised GoodNews