1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Viljandimaa meelitas Soomes Mardilaadale 17 000 inimest
Viljandimaa meelitas Soomes Mardilaadale 17 000 inimest

Viljandimaa meelitas Soomes Mardilaadale 17 000 inimest

MardilaatSel nädalavahetusel juba 31. korda toimunud Mardilaat ehk Martin markkinat on aastatega kasvanud suurimaks Eestit tutvustavaks sündmuseks Soomes. Sel aastal külastas laata 17 000 inimest, kelle jaoks Eesti ja eriti Viljandimaa kultuur, käsitöö, toit ja vaatamisväärsused on jälle veidi tuttavamad.

Tuglase seltsi eestvõttel toimuva Mardilaada juhatasid sisse reedel toimunud uue muusika ansambli UMA kontsert ning Viljandimaale keskendunud äri- ja turismiseminarid. Seminaridel jäi maavanem Erich Palmi sõnul kõlama mõte, et Viljandimaa on nii soome ettevõtjale kui turistile palju lähemal, kui esmaspilgul tundub.

Igal aastal on Mardilaada fookuses üks Eesti piirkond. Sel aastal oli peatähelepanu Viljandimaa kultuuril, toidul, käsitööl, ettevõtlusel ja vaatamisväärsustel. Suure osa kultuuriprogrammist pakkus Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, kes on olnud Mardilaada asendamatu koostööpartner juba aastaid. Üles astusid näiteks Ro:Toro, Andre Maaker ja Ain Agan, Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu. Kultuurilaval rääkis Eesti ja Soome kultuurikoostööst kultuuriminister Urve Tiidus. Oma äsja soome keeles ilmnud raamatuid tutvustastid eesti kirjanikud. Tiit Aleksejev tunnistas, et mardilaadal oli kuulajaid rohkem ja huvi isegi suurem kui raamatumessidel. Turismilaval tutvustati Eesti reisisihtkohti ning kuulata sai Viljandimaa muusikuid. Viljandimaale reisivaid soomlasi rõõmustab kirjastuselt Solness just laadaks ilmunud “Tapion matkassa Viljandiin ja Mulgimaalle”. Uued eesti filmid tõid laada kinosaali rahvast täis ja laupäevaõhtusel simmanil tantsisid Untsakate taktis nii soomlased kui kohalikud eestlased.

Mardilaat2Helsingi kultuurikeskuses Kaapelitehdas 22. ja 23. novembril toimunud Mardilaadal pakkusid kultuurielamusi umbes 150 esinejat, eesti toitu ja käsitööd sai osta 160 ettevõtjalt ning reisiinfot oli jagamas mitukümmend turismiettevõtjat ja –organisatsiooni.

Soome-Eesti kultuurisuhteid edendava Tuglase seltsi koostööpartnerid Mardilaada korraldamisel olid EASi turismiarenduskeskus ja mitmed Viljandimaa asutused ja organisatsioonid.

Mardilaada programm on leheküljel www.martinmarkkinat.fi

Esimesed fotod selle aasta mardilaadast

Head Uudised GoodNews