1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. VISUAALTEATRIFESTIVAL! Kümnes visuaalteatrifestival Treff toimub nii teatrisaalides kui ka vabas õhus Toompeal
VISUAALTEATRIFESTIVAL! Kümnes visuaalteatrifestival Treff toimub nii teatrisaalides kui ka vabas õhus Toompeal

VISUAALTEATRIFESTIVAL! Kümnes visuaalteatrifestival Treff toimub nii teatrisaalides kui ka vabas õhus Toompeal

Lučka, grah in pero  Lutkovno gledališče Ljubljana
Väike lamp, sulg ja hernetera

Sellel aastal tähistab 2.–5. juunini toimuv visuaalteatrifestival Treff oma kümnendat sünnipäeva. Sel puhul toimuvad mitmed etendused ka Toompea väljakutel ja hoovides.

Üle maailma tuleb kokku 24 eriilmelist teatrit, keda seob ühine nimetus visuaalteater. Nelja päeva jooksul antakse 27 lavastusega üle 60 etenduse. Festivali avapäeva suursündmuseks on Riigikogu esisel platsil päikeseloojangul kell 22.00 etenduv visuaalne suurlavastus „Neli päikest” Prantsusmaa kompaniilt Lucamoros. See on kunstniku loodud erakordselt efektne visuaalsete kujundite tants, kus segunevad maalikunst, grafiti, videokunst, poeesia ja elav muusika. Kuna sünnipäeva puhul on ilus komme teha kingitusi, siis on see võimas elamus Trefi kingitus oma publikule – etendus on vaatajatele tasuta.

Neli Päikest
Neli päikest

Saalides ja tänavatel etenduvad lavastused on Trefi kunstilise juhi Vahur Kelleri valik viimaste aastate teistel visuaalteatrifestivalidel nähtust. Programmi kokku pannes on mõeldud peamiselt täiskasvanud vaatajale, kuid ära pole unustatud ka lapsi. Näiteks on Hispaaniast tulev lavastus „Punamütsikse galaktika” lahendatud nii, et  hommikune etendus on mõeldud lastele ja õhtune suurtele. Põnevaid ja leidlikke lugusid juurikatest nukkude, teerull-lava, savi või kirevate kostüümidega jutustavad lastele iisraellased, taanlased, itaallased, eestlased ja prantslased. Päris pisikestele ehk lastele alates 1. eluaastast sobib imehästi sloveenlaste „Väike lamp, sulg ja hernetera“, kus kolm näitlejat keskenduvad eelkõige laulmisele, pillimängule ning esemete ja nukkude liigutamisele, tuues kuuldavale vaid mõne hüüatuse.

Vaadates_õhu_liikumist_LInsolite_Mecanique
Vaadates õhu liikumist

Paljud trupid sõidavad Trefile Prantsusmaalt, aga ka Iisraelist, Kanadast, Sloveeniast, Saksamaalt, Hispaaniast, Hollandist ning loomulikult näeb festivalil valikut ka Eesti visuaalteatrilavastustest. Täiskasvanute programmis on samuti külas mitmed tuttavad, näiteks eelmisel aastal publikut vaimustanud Yael Rasooly Iisraelist ja Peterburi Suur Nukuteater Venemaalt. Kuulsa vene lavastaja Ruslan Kudašovi ja Peterburi Suure Nukuteatri näitlejate ühistööna sündinud „Laulude laul”on maaliline ja hingeminev ood armastuse kõikvõimsusele.

Laulude laul
Laulude laul

Tõenäoliselt tuleb festivali kõige omanäolisem esineja seekord Hollandist. Noore kunstniku Nick Steuri lavastus „FREEZE!” seisneb balansseerivatest kividest skulptuuride loomises ningon iga kord erinev. Etendust, mis paneb publiku pinevusest hinge kinni hoidma, esitab Steur Katariina kirikus. Hollandist sõidab kohale ka tõeline energiapomm – muusikateater nimega BOT, kelle värske kontsertetendus „Ramkoers“ on muusikalne teater suurte masinate ja õrnade lauludega.

Lisaks etendustele toimuvad festivali ajal ka Trefi klubiõhtud von Krahli teatris ja lõunased vestlusringid ehk Festivali Jutud, kus põnevaid lavastajaid intervjueerivad Eesti ajakirjanikud.

Festivali programmiga saab tänasest alates tutvuda festivali kodulehelt www.nuku.ee/festival. Piletitele kehtib 31. märtsini 20% soodustus.

Head Uudised GoodNews