1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Voronja galerii kaheksas korternäitus avatakse galeristide kodus Karlovas
Voronja galerii kaheksas korternäitus avatakse galeristide kodus Karlovas

Voronja galerii kaheksas korternäitus avatakse galeristide kodus Karlovas

Ly Lestberg Foto: Epp Kubu
Ly Lestberg
Foto: Epp Kubu

12. mail kell 12–20 ja 14. mail kell 13–23 on Voronja galeristide kodus Karlovas, Tolstoi 14–2 avatud Tartus sündinud kunstniku Ly Lestbergi näitus „Igavene kevad”, mis lõpetab Voronja galerii kevadise korternäituste sarja. Lisaks näitusele on avatud ka galeristide kodukohvik ja pakutakse muuseumiöö programmi.

Kaheksandal korternäitusel esitletakse Ly Lestbergi 21 digitaalselt trükitud tööd, mis tekkisid möödunud sügisel Tõnis Vilu luulekogu „Igavene kevad“ illustreerides. Tõnis Vilu raamatu esimeses osas figureerib palju eksootilise kõlaga taimenimetusi, mis on kõik Tõnis Vilu välja mõeldud ja mõjusid kunstnikule äärmiselt inspireerivatena.

Just selle teksti salapära tõukas mind pimedatel sügisõhtutel otsima neile taimedele võimalikke pildilisi vasteid. Töömeetodina kasutasin peamiselt internetis leiduvate piltide tükke, mida ekraanitõmmistena oma arvutisse salvestasin, et neid siis omakorda kollaažideks kokku monteerida ja graafilisteks töödelda,“ selgitab Ly Lestberg näituse loomise protsessi.

Ly Lestbergile  inspiratsiooni pakkunud kirjanik Tõnis Vilu on ka ise näitusel kohal ja loeb 14. mail kell 17 külastajatele luuletusi raamatutest „Igavene kevad“ ja „Uus eesti aed“ kui ka oma uuemat loomingut.

Kõigi 12. ja 14. mail näituse külastajate vahel loositakse välja Ly Lestbergi graafiline leht „Igavene kevad“. Mõlemal päeval on avatud ka galeristide kodukohvik Lev ja Leevike.

Seoses üle-eestilise muuseumiööga on 14. mail kavas ka programm „Öös on laineid – Voronja galerii on graafikalainel“. Muuseumiööl loovad tänavakunstnikud Kairo ja Mimiko vanale tulemüürile tänavagraafikat, kunstnik Peeter Krosmann laotab aias joonistustarbed laiali ning teeb aiagraafikat, noor Tartu muusik Paul Neitsov esitab heligraafikat ning päeva lõpetab kell 22 graafikalive, mil taskulampide, laualampide, põrandalampide ja muude lampidega pannakse Ly Lestbergi graafikanäitus elama. Valgust juhib Tartu Uue Teatri valguskunstnik Taavi Toom.

Kaks suve Peipsiveerel, Varnja külas tegutsenud Voronja galerii kolis talveks linna ja avas aasta alguses Tartus korternäituste sarja. Esimesel näitusel Ülejõe linnaosas esitleti  Anna Hõbemäe ja Kairo teoseid, teisel näitusel Supilinnas oli seintel Meiu Mündi looming, kolmandal näitusel Karlovas sai vaadata Kalli Kalde õlimaale, neljandal näitusel  Annelinnas esitleti  Martiini värsket fotosarja, viiendal näitusel Tähveres olid väljas Peeter Krosmanni pildid, kuuendal näitusel esitleti Marika Tali ja Tea Lemberpuu loomingut ning seitsmendal näitusel oli väljas Toomas Kuusingu uuem looming.

Voronja galerii suvehooaeg avatakse 11. juunil Peipsiveerel, vanausuliste külas Varnjas, kus asub Voronja galerii statsionaar.  Kolmanda suvehooaja näituse „Usu küsimus“ paneb kokku Sandra Jõgeva. Näitus tegeleb küsimusega, kuidas inimesed jõuavad religioonini ning kuidas nad satuvad sellistesse kooslustesse ja kogukondadesse, mida kõrvalseisjad võivad mõnikord nimetada ka sektideks.

Head Uudised GoodNews